Proprietăţi

Rapoartele financiare scot la suprafata proprietati devalorizate chiar si cu 50%

Rapoartele financiare scot la suprafata proprietati devalorizate chiar si cu 50%

Valoarea City Mall (foto jos) a scazut cu 32,3% in cea de-a doua jumatate a anului trecut, la un nivel de 59,7 mil. euro, in conditiile in care proprietarii au platit in urma cu doi ani peste 100 mil. euro pentru a-si trece proiectul in portofoliu. Veniturile estimate din vanzarea ansamblului rezidential Asmita Gardens (foto stanga) au fost evaluate in scadere cu 10 mil. euro, pana la un nivel de 146,1 mil. euro. Immoeast si-a evaluat proprietatile de birouri (printre care si proiectul S-Park - foto sus) la un randament de 8,61%, in euro pe an, fata de 8,08% la evaluarea anterioara, ceea ce inseamna o depreciere de circa 10% a valorii de piata.

01.04.2009, 14:44 37

 
Consultantii si chiar dezvoltatorii vorbesc de la sfarsitul anului trecut de devalorizarea proiectelor imobiliare de pe piata, dar singurele date concrete care sunt facute publice sunt rapoartele financiare ale companiilor imobiliare listate, care sunt nevoite sa realizeze periodic evaluari, in urma carora reiese ca unele proprietati valoreaza chiar si cu 50% mai putin de cand s-a acutizat criza.
Cel mai recent caz este al companiei israeliene Plaza Centers, care desi anticipeaza ca valoarea proiectului Dambovita Center din centrul Capitalei va creste pana in 2013 la aproape un miliard de euro, si-a evaluat restul proprietatilor din Romania in scadere fata de sfarsitul anului 2007, cu exceptia mallului din Miercurea Ciuc, la care au fost realizate intre timp lucrari de constructie.
Astfel, cele mai depreciate active din portofoliul Plaza Centers sunt terenurile pe care firma intentioneaza sa dezvolte proiecte mixte in Slatina si Iasi, a caror valoare a scazut practic la jumatate.
Terenul din Slatina mai valoreaza 2,7 mil. euro, in scadere cu 51% fata de sfarsitul anului trecut, cand lotul destinat realizarii unui centru comercial de 17.000 de metri patrati era evaluat la 5,5 milioane de euro. In aceeasi linie, terenul Plaza Centers din Iasi valoreaza cu 16,2 milioane de euro mai putin intr-un singur an, adica 19 milioane de euro, in timp ce proprietatile firmei din Timisoara si lotul pe care va fi dezvoltat proiectul Dambovita Center au cunoscut deprecieri mai mici, de 24%, respectiv 17% pe parcursul anului trecut.
In unele cazuri, valoarea de piata a proprietatilor a scazut sub pretul de achizitie, cum reiese din raportul financiar al firmei australiene APN/UKA European Retail Trust, care detine centrul comercial City Mall din sudul Capitalei.
Valoarea mallului a scazut cu 32,3% in cea de-a doua jumatate a anului trecut, la un nivel de 59,7 milioane de euro, in conditiile in care australienii au platit in urma cu doi ani peste 100 de milioane de euro pentru a-si trece proiectul in portofoliu.
Devalorizarea acestor proiecte este data de cresterea randamentelor pentru care potentialii cumparatori ar fi dispusi sa achizitioneze proiecte imobiliare, precum si de reducerea estimarilor privind nivelul chiriilor de pe piata, ce poate insemna de altfel o scadere a veniturilor din operare.
Immoeast, cel mai important cumparator de active imobiliare de pe piata locala in ultimii ani, si-a evaluat proprietatile din Romania luand in calcul o rata de capitalizare de 8,61% in cazul proprietatilor de birouri la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, dupa ce in octombrie le evaluase la un randament de 8,08%, iar in urma cu un an si jumatate tranzactiile cu cladiri „prime" au fost semnate la randamente de 6-7% sau chiar mai mici.
Chiar mai abrupta a fost deprecierea proprietatilor comerciale, pe care Immoeast le-a evaluat la un randament de 9,79% in ianuarie, fata de 8,81% la sfarsitul lunii octombrie.
Valoarea de piata a portofoliului de pe piata locala al companiei a scazut de aproape patru ori intr-un an, la mai putin de un miliard de euro, pe fondul devalorizarii activelor, dar si al renuntarii la o parte dintre proiectele locale.
Un alt investitor care si-a evaluat proprietatile din Romania in scadere este Atrium European Real Estate, al carui portofoliu local s-a devalorizat cu 22% pe parcursul anului trecut, pana la 70,6 milioane de euro.
Astfel, valoarea spatiului cu o suprafata inchiriabila de 16.000 de metri patrati in care se regaseste hipermarketul Auchan din Militari a fost stabilita la 23,2 mil. euro, calculat la un randament anual de 8,77%, in euro pe an, in timp ce restul proiectului Militari Shopping Center, avand o suprafata inchiriabila de 10.800 mp, este estimat la 33,9 mil. euro, la un randament de 8,6%.
Compania mai detine in Romania doua loturi de teren destinate dezvoltarii unor centre comerciale in Arad si Constanta, care au fost evaluate la 7,5 milioane de euro, respectiv 6 milioane de euro.
Devalorizarea proprietatilor imobiliare nu a ocolit nici segmentul rezidential, unde fondul European Convergence Development Company, administrat de britanicii de la Charlemagne Capital, a evaluat in scadere apartamentele aflate in constructie in ansamblul Asmita Gardens de pe Splaiul Unirii din Capitala.
De altfel, majoritatea companiilor listate pe bursa de la Londra au contabilizat deprecieri ale portofoliilor din Romania, fie ca vorbim de fondul Fabian, preluat de Dinu Patriciu, Argo Real Estate Fund sau Equest Balkan Properties.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO