Proprietăţi

Retailerii mari isi vor indrepta atentia catre sudul si estul Capitalei

Retailerii mari isi vor indrepta atentia catre sudul si estul Capitalei

Click pentru imaginea intreaga

15.03.2007, 19:47 14

Dupa ce dezvoltatorii de spatii comerciale s-au indreptat in special spre vestul si nordul Bucurestiului, pentru urmatoarea perioada se asteapta o dinamizare a zonelor de sud si est ale Capitalei.
"Retailerii mari isi vor indrepta atentia catre zonele de sud si est ale orasului, aceasta tendinta manifestandu-se deja in cazul preinchirierilor semnate de Cora, Mobexpert si BauMax in cadrul proiectului Sun Plaza si finalizarea primei faze a proiectului Vitantis Park (Praktiker)", se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.
Anul acesta, dar mai ales anul viitor, piata spatiilor comerciale va cunoaste o dezvoltare extrem de dinamica, pentru acest an fiind prognozata finalizarea unor imobile care vor furniza aproximativ 150.000 de metri patrati de spatii comerciale moderne.
Piata locala de retail este dominata in momentul de fata de comertul stradal, care ofera un stoc de peste 200.000 de metri patrati, insa ierarhia se va schimba in anii urmatori, tinand cont de proiectele de mall-uri anuntate in Bucuresti.
Chiriile medii din centrele comerciale tip mall au ramas relativ stabile in semestrul 2 din 2006 si s-au situat intre 90 si 120 euro/mp/luna pentru spatii mai mici de 50 metri patrati si intre 40 si 60 euro/mp/luna pentru spatii intre 75 si 150 de metri patrati, potrivit CB Richard Ellis.
Stocul de spatii comerciale moderne va cunoaste o apreciere semnificativa pana la sfarsitul anului 2009, ritmul de crestere fiind similar atat in Bucuresti cat si in orasele din provincie. Dezvoltatorii sunt impulsionati de cresterea nivelului de trai si a diversificarii produselor financiare de credit pentru persoanele fizice.
Astfel, daca in prezent, stocul de mall-uri din provincie se ridica la circa 243.000 de metri patrati, acesta va depasi un milion de metri patrati in urmatorii doi ani, ca urmare a finalizarii unui numar de 28 de centre comerciale in toate regiunile tarii, potrivit analistilor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Asemanatoare este situatia si in Bucuresti, unde, in prezent, cele patru centre comerciale existente insumeaza aproximativ 130.000 de metri patrati, iar stocul total va depasi pana la sfarsitul anului 2009 500.000 de metri patrati, in cazul in care centrele comerciale anuntate vor fi livrate la termen.
In Bucuresti, acest an va fi relativ slab in livrari, fiind asteptata doar deschiderea centrului comercial Baneasa Shopping City, precum si finalizarea extensiei realizate de Anchor Grup la Bucuresti Mall.
Avansul pe care il va lua in urmatorii ani piata centrelor comerciale din Bucuresti vine pe fondul unei oferte actuale de patru ori mai mica decat in Budapesta, de cinci ori mai mica decat in Praga si de 11 ori sub nivelul inregistrat in Varsovia, tinand cont de stocul de mall-uri pe cap de locuitor.
Pe de alta parte, nici in restul tarii nivelul livrarilor nu va fi unul deosebit in 2007, Clujul fiind orasul care se remarca in acest an prin finalizarea a doua proiecte de mari dimensiuni, si anume primul proiect Polus Center si cel de-al treilea proiect al Iulius Group. Acestea vor fi primele doua mall-uri finalizate in Cluj.
Tot in acest an vor fi livrate si primele proiecte din Focsani, Alba Iulia, Pitesti si Bacau, in timp ce la Brasov, 2007 este al patrulea an consecutiv in care va fi deschis un nou centru comercial, Unirea Shopping Centre.
Primele mall-uri deschise in Brasov sunt Eliana Mall (2004), Macromall (2005) si Magnolia Center (2006), insa suprafetele acestor centre comerciale sunt destul de reduse, depasind cu putin 30.000 de metri patrati la un loc, potrivit DTZ.
Printre cei mai activi dezvoltatori de centre comerciale se anunta israelienii de la GTC, care vor construi un numar de 20 de centre comerciale Galleria in urmatorii patru ani. Totodata, sub brandul Winmarkt este operata cea mai mare retea de centre comerciale de pe piata locala, care acopera 15 orase la nivel national.
Pe de alta parte, printre cei mai activi investitori locali in centre comerciale se regaseste Iulius Group, controlat de omul de afaceri Iulian Dascalu, care dupa ce a finalizat primul proiect in anul 2000 la Iasi, a mai realizat un mall la Timisoara, urmand ca pana anul viitor sa finalizeze alte doua proiecte, la Cluj si la Suceava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO