Proprietăţi

S-a deschis sezonul la inchirieri de birouri

21.04.2005, 20:56 18

Tranzactiile de inchiriere pentru birouri de clasa A, de dimensiuni medii, au caracterizat piata imobiliara bucuresteana a inceputului de an, ultimele saptamani consemnand doua astfel de contracte de inchiriere.

Daca anul trecut cele mai multe tranzactii de inchiriere au vizat companii de servicii financiare sau de IT & Telecomunicatii, anul acesta a debutat cu relocari in randul companiilor din industria chimica si petrochimica.

Compania elvetiana Novartis, unul din cei mai puternici producatori de medicamente din lume, a incheiat o tranzactie de inchiriere ce vizeaza o suprafata de 125 de metri patrati de birouri clasa A in imobilul Floreasca Office Building, a anuntat compania imobiliara CB Richard Ellis.

Grupul italian Nusco, cu activitati in domeniul industriei lemnului si real estate, a cumparat la sfarsitul anului trecut imobilul de birouri Floreasca Office Building, in cadrul unei tranzactii estimate la aproximativ 5 milioane de euro.

Floreasca Office Building, cunoscut si sub numele de cladirea Amitim, a fost dezvoltat de Amitim International Consult, companie responsabila si de alte proiecte imobiliare precum Jules Michelet Office Building sau Century Building. Compania ungara Mol, cu activitati in industria petroliera, a inchiriat 780 de metri patrati de birouri clasa A, intr-un imobil situat pe strada Daniel Danielopolu, in zona de nord a Bucurestiului, tranzactie intermediata de compania imobiliara Colliers.

Bancile, companiile de asigurari sau companiile specializate in servicii de leasing au fost responsabile pentru 12 din totalul tranzactiilor de anvergura incheiate anul trecut, conform Colliers. Companiile de servicii IT & Telecomunicatii au ocupat pozitia secunda in topul relocarilor, cu 11 contracte din totalul de 36 de tranzactii de anvergura si 31% din suprafata totala.

Comparativ cu 2004, anul acesta va consemna o suprafata semnificativa care va fi livrata pe piata. Opt proiecte majore, care totalizeaza aproximativ 100.000 de metri patrati, sunt in curs de constructie si se asteapta sa fie livrate in 2005. Din intreaga suprafata, 35% este deja pre-inchiriata.

Majoritatea proiectelor care se asteapta sa fie livrate sunt situate in zona central-nordica si aproape toate proiectele sunt dezvoltate de investitori care cunosc bine piata locala, avand in portofoliu si alte proiecte. Beneficiind atat de experienta locala cat si de cea internationala, noile proiecte vor avea un nivel calitativ inalt si vor contribui la evolutia pietei birourilor.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO