Proprietăţi

S-au ieftinit apartamentele. Deocamdata, doar in Piata Unirii

S-au ieftinit apartamentele. Deocamdata, doar in Piata Unirii

Click pentru imaginea marita

18.10.2006, 16:38 24

Pretul mediu al unui apartament de trei camere in zona de sud a Capitalei a crescut cu cel putin 50 de euro pe metrul patrat, arata o cercetare a ZF pe baza anunturilor din cea mai mare publicatie de profil din Romania, Anuntul Telefonic, care include circa 8.000 de anunturi de vanzari de apartamente in fiecare numar.
Astfel, in Piata Sudului, una dintre cele ieftine zone din Capitala, metrul patrat a ajuns in octombrie la 920 de euro, fata de 830 de euro luna trecuta, iar in Brancoveanu, pretul pe metrul patrat a crescut cu 80 de euro, trecand pentru prima data de 1.000 de euro.
In Brancoveanu se continua cresterea sustinuta inregistrata inca de luna trecuta, cand pretul mediu pe metrul patrat a luat un avans de 14% fata de luna iunie, adica aproximativ 100 de euro in plus.
Expertii imobiliari considerau aceasta zona una dintre cele mai ieftine din Capitala, intrucat un apartament de trei camere putea fi achizitionat in martie cu mai putin de 60.000 de euro. Acum insa, pe fondul cererii importante si a ofertei limitate, un apartament in Piata Sudului poate fi comparabil sau in unele cazuri chiar mai scump decat unul situat in zona 1 Decembrie sau Dristor.
Cercetarea a luat in calcul preturile cerute de vanzatorii de apartamente si de agentiile imobiliare, preturile tranzactiilor fiind de obicei cu 5-10% mai reduse, insa evolutia in timp ramane valabila.
Si in Colentina, o alta zona considerata accesibila, pretul pe metrul patrat a crescut cu aproximativ 70 de euro, continuand cresterea inregistrata din iunie pana in septembrie anul acesta. Altfel spus, proiectele rezidentiale anuntate in zona, precum Planorama, nu au ajutat la micsorarea preturilor. Cel putin deocamdata.
In timp ce in zonele de sud preturile cresc, in nordul Capitalei (cartierul Aviatiei sau Piata Victoriei) se simte o usoara scadere.
Astfel, pretul apartamentelor s-a redus luna aceasta in zone precum Piata Victoriei, dar a continuat sa creasca usor in cartiere din estul sau vestul orasului, precum Titan, Militari sau Crangasi.
In Titan, de exemplu, dupa cresterea de 24% din iunie pana in septembrie, luna aceasta
s-a inregistrat o crestere de inca 2%.
Totodata, in zona Dorobanti s-a inregistrat in ultima luna o crestere de 7% a pretului pe metrul patrat, comparabila cu cea inregistrata in perioada iunie-septembrie.
In zonele ultracentrale, precum Piata Alba Iulia sau Piata Unirii, preturile au scazut luna aceasta. Practic, un apartament cu trei camere in zona Alba Iulia poate fi cumparat cu 150.000 de euro, cu 5.000 de euro mai putin decat luna trecuta si cu aproximativ 15.000 de euro mai putin decat in luna iunie.
Piata Alba Iulia este in continuare devansata din punctul de vedere al preturilor de Piata Unirii, unde un apartament de trei camere costa in jur de 175.000 de euro.
Pe de alta parte, in zona Mihai Bravu, unde in luna septembrie a fost o crestere considerabila fata de iunie, s-a inregistrat o scadere care a dus pretul pe metrul patrat sub cel inregistrat in vara.
Astfel, in octombrie pretul pe metrul patrat a ajuns in aceasta zona la 970 de euro, in conditiile in care in septembrie era de 1.020 de euro.
Zonele cele mai stabile din punct de vedere al pretului au fost in octombrie Drumul Taberei, 1 Mai sau Stefan cel Mare.
In ansamblu, in ultima luna pretul mediu pe metrul patrat a crescut cu 4%, ajungand de la 1.113 euro la 1.161 de euro. Cresterea este comparabila cu cea inregistrata in intervalul iunie-septembrie, dar, ca si atunci, nu este vorba de o crestere uniforma, ci mai degraba de o alternare a cresterilor si a scaderilor pe zone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO