Proprietăţi

Sase noi proiecte rezidentiale vor fi lansate anul acesta

08.03.2007, 17:15 19

Cel putin sase proiecte rezidentiale vor fi lansate anul acesta, care vor cuprinde circa 3.150 de unitati noi, cu perioada de finalizare in 3-4 ani, in conditiile in care anul trecut au fost lansate 19 complexuri de locuinte, potrivit companiei de servicii imobiliare Colliers International.
Spre comparatie, in anul 2005 au fost lansate doar trei ansambluri rezidentiale. Cele 22 de proiecte lansate in 2005 si 2006 vor aduce pe piata aproape 11.000 de apartamente in urmatorii trei ani, avand in vedere ca cele mai multe dintre ele se dezvolta in faze. Astfel, in 2006 au fost lansate mai putin de 5.000 de locuinte, urmand ca restul de 6.000 sa fie oferite spre vanzare in 2007 si 2008.
Din cele aproape 5.000 de locuinte lansate spre vanzare in 2006, raportarile dezvoltatorilor arata ca au fost vandute doar 3.000, deoarece marea parte a proiectelor au fost disponibile in a doua parte a anului.
Cel mai bine vandute au fost studiourile, datorita pretului redus care ofera posibilitatea cea mai avantajoasa pentru revanzare.
Pe locul doi in preferintele cumparatorilor au fost apartamentele cu doua si trei camere din proiectele destinate persoanelor cu venituri medii.
In ceea ce priveste structura vanzarilor in functie de agentia imobiliara, circa 38% din tranzactiile de vanzare a locuintelor in 2006 au fost incheiate de Colliers, 20% de Eurisko, Neocasa - 10%, Regatta - 8%, CB Richard Ellis - 6%, iar restul agentiilor 10%, potrivit datelor Colliers.
Noile proiecte au un pret de pornire de 1.200 - 2.000 de euro pe metrul patrat plus TVA si se asteapta o crestere a preturilor materialelor de constructii, a manoperei si a terenurilor, dar mai ales a cererii ridicate.
In ceea ce priveste numarul caselor care vor fi livrate in urmatorii ani este dificil de apreciat, pentru ca au fost destul de multe proiecte rezidentiale incepute, insa putine dintre ele au un termen de finalizare concret stabilit.
O alta tendinta ce se va manifesta in anii urmatori pe piata rezidentiala este o delimitare mai clara a segmentului de lux si cel mediu, concomitent cu cresterea cerintelor clientilor pentru fiecare dintre aceste segmente. Segmentul rezidential va inregistra un boom in urmatorii ani, datorita cresterii economice a Romaniei si a majorarii reale a salariului, potrivit consultantilor imobiliari de pe piata.
Insa datorita presiunii de pe piata, unele ansambluri rezidentiale nu au standarde foarte inalte de calitate.
Marile orase se vor extinde puternic in urmatorii ani. Un bun motiv pentru expansiunea acestor orase sunt cartierele rezidentiale care se dezvolta la periferia oraselor.
Mai mult, constructia de case si de locuinte unifamiliale va creste in perioada urmatoare, apropiind de realitate visul romanului de a se muta de la bloc la casa "pe pamant". Insa, si in 2010, vor fi mai multi romani la bloc decat la casa, potrivit unor surse din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO