Proprietăţi

Scadere de 13% la pretul apartamentelor

07.08.2008, 21:25 22

Preturile medii ale apartamentelor vechi din Bucuresti solicitate de proprietari au ajuns la finele lunii iulie la o medie de 117.000 de euro, in scadere cu 13% fata de inceputul anului, arata o analiza a site-ului magazinuldecase.ro. Comparativ cu luna iunie, pretul a scazut cu 3%.
Analiza realizata de magazinuldecase.ro arata totodata ca nivelul chiriilor a scazut in luna iulie cu 4% fata de luna precedenta, astfel ca valoarea medie a chiriilor solicitate a fost de 595 de euro/luna, cele mai afectate fiind apartamentele cu trei camere, care au inregistrat o valoare medie de
894 euro/luna, in scadere cu 11%. Contrar tendintei de depreciere a preturilor de vanzare, o scadere semnificativa (-3%) a inregistrat si oferta, tinand cont de cele 3.178 de locuinte scoase la vanzare.
"Aceasta scadere este determinata de caracterul sezonier al pietei, cu punctele de maxim in lunile februarie - martie si septembrie - noiembrie, o scadere a interesului pentru piata imobiliara fiind corelata cu lunile de vara si perioadele principalelor sarbatori religioase", arata autorii analizei.
In schimb, numarul locuintelor disponibile spre inchiriere a crescut cu 4%, alimentata si de proprietarii care au reorientat destinatia locuintelor. "La acest nivel cererea este in continuare mai mare decat oferta, insa, odata cu cresterea costurilor de creditare, o parte din potentialii cumparatori s-au reorientat partial pentru varianta de inchiriere. De asemenea, oferta de locuinte de inchiriat este suplimentata cu locuintele care initial erau destinate vanzarii", potrivit aceleiasi surse. Dupa cresteri sustinute ale preturilor in ultimii opt ani, piata locala a fost atinsa in acest an de criza financiara internationala, care a provocat primele scaderi de preturi, in special in cazul apartamentelor vechi.
Indexul imobiliar realizat de ZF a aratat ca pretul apartamentelor vechi cu trei camere din Capitala a scazut cu 5% de la inceputul anului pana la finele lui iulie, ajungand la o valoare medie de 1.920 de euro/metrul patrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO