Proprietăţi

Se intampla in Romania: Aurel Vlaicu din Arad, strada cu cinci malluri

Se intampla in Romania: Aurel Vlaicu din Arad, strada cu cinci malluri

Proiectul Atrium Center Arad face parte din reteaua de patru proiecte dezvoltata de catre Atrium Centers si Dawnay Day, celelalte proiecte fiind in executie la Cluj-Napoca, Satu Mare si Baia Mare

05.06.2008, 14:09 919

Calea Aurel Vlaicu din Arad, care incepe din apropierea garii orasului si se continua cu drumul national 7 spre localitatea Nadlac de la granita cu Ungaria, ar putea deveni in urmatorii doi ani strada cu cele mai multe centre comerciale din Romania, in conditiile in care un proiect a fost inaugurat si alte patru se afla in dezvoltare.
Primul centru comercial a fost inaugurat in luna aprilie a acestui an (Armonia Arad), trei au programata deschiderea in anul 2009 (Atrium Center, Galleria si West Gate), in timp ce proiectul AFI Palace urmeaza a fi livrat in 2010, distanta de la primul pana la ultimul proiect fiind de aproximativ cinci kilometri.
Orasul din vestul tarii este astfel unul dintre cele mai aglomerate din punct de vedere a centrelor comerciale anuntate, peste 200.000 de metri patrati inchiriabili in centre comerciale urmand a fi livrati la o populatie de aproape 170.000 de locuitori, adica o medie de peste 1,1 metri patrati/locuitor.
Pornind dinspre gara, primele centre comerciale din Arad vor fi Atrium Center si AFI Palace, aflate pe partea dreapta a caii Aurel Vlaicu, la o distanta de aproximativ 50 de metri unul de celalalt.
Ambele proiecte se pozitioneaza drept malluri cu aproximativ 30.000 de metri patrati inchiriabili, iar lucrarile de constructie au inceput aproape simultan in primavara acestui an. Printre chiriasii anuntati de Atrium Center se numara Billa, Marks & Spencer si Sephora, in timp ce Africa Israel mizeaza si pe traficul facut de persoanele care vor lucra in imobilul de birouri care va fi construit in imediata vecinatate a mallului.
La o distanta de aproximativ doi kilometri de aceste proiecte, in apropierea unei linii de cale ferata dezafectata, un alt investitor israelian, Globe Trade Center (GTC), a inceput lucrarile la centrul comercial Galleria, care va avea o suprafata inchiriabila de 35.000 de metri patrati si este programat pentru deschidere spre sfarsitul anului 2009.
Daca primele trei proiecte, cele mai apropiate de centrul orasului, se pozitioneaza drept malluri, la iesirea din oras dezvoltatorii mizeaza pe parcuri de retail, in care principala ancora este un hipermarket.
Astfel, RED Management Capital a deschis luna trecuta primul centru comercial din Arad, in care Carrefour si Bricostore sunt principalii chiriasi, proiect care cuprinde si o galerie comerciala cu aproximativ 80 de magazine.
Dar Armonia Arad, proiect detinut in proportie de 75% de austriecii de la Immoeast, ar putea avea de anul viitor concurenta serioasa in aceasta parte a orasului, in conditiile in care alti austrieci, Meinl European Land, au planuri pentru un parc de retail cu ancore Auchan si Media Galaxy in imediata apropiere.
Potrivit rapoartelor financiare ale Meinl, investitia in proiectul din Arad se va ridica la 148 de milioane de euro, finalizarea fiind prevazuta pentru luna noiembrie a anului viitor.
Acesti dezvoltatori mizeaza in primul rand pe atractivitatea pe care o prezinta lanturile de hipermarketuri, in timp ce investitorii in malluri clasice pun accent si pe zonele de entertainment si food-court, in conditiile unei pozitionari mai apropiate de centrul orasului.
Intrebat despre concurenta pe piata centrelor comerciale din Arad, Andrew Stear, managing director al RED, declara recent ca va fi "baie de sange" in zona, iar un alt dezvoltator, irlandezii de la Mivan, a anuntat ca ia in calcul sa renunte la dezvoltarea unui mall in Arad in conditiile suprasaturarii pietei in urmatorii ani.
Consultantii imobiliari au denumit situatia din Arad drept "cazul Arad", in conditiile in care raportul de spatii comerciale pe cap de locuitor din oras ar putea depasi nivelul din state mult mai dezvoltate.
Pentru un oras de dimensiunea Aradului, consultantii apreciaza ca un numar de doua centre comerciale este suficient, finalizarea celui de-al treilea putand deja genera probleme in ceea ce priveste traficul, care se rasfrange asupra nivelului chiriilor acceptat de retaileri.
Cu toate acestea, o parte dintre acesti dezvoltatori par sa ignore aceste semnale, tinand cont ca pe cel putin trei santiere sunt in derulare lucrari de constructii intense.
Reusita acestor proiecte va depinde intr-o buna masura si de echipele de consultanti, carora le revine responsabilitatea de a crea cele mai bune mixuri de chiriasi din aceste centre comerciale.
Astfel, Colliers International se ocupa de inchirierea Galleria, DTZ Echinox are in portofoliu Atrium Center, in timp ce Africa Israel a apelat la doua firme de profil pentru AFI Palace Arad - Cushman & Wakefield Activ Consulting si Jones Lang LaSalle.
Reprezentantii RED au anuntat un grad de ocupare de 98% a proiectului Armonia Arad, in ziua deschiderii, in timp ce reprezentantii Atrium Centers afirmau la inceperea lucrarilor de constructie ca 50% din proiect este deja repartizat viitorilor chiriasi.
Dezvoltarea puternica a pietei centrelor comerciale din Arad se datoreaza si cresterii economice sustinute a acestui oras, de 14% anul trecut, potrivit primarului localitatii Gheorghe Falca.
Aradul nu este singurul oras din tara in care numarul de proiecte aflate in dezvoltare depaseste, potrivit consultantilor, capacitatea de absorbtie a localitatii, Ploiesti, Suceava sau Iasi fiind in situatii asemanatoare.
La Suceava, spre exemplu, pana la sfarsitul acestui an vor fi operationale trei centre comerciale, unul fiind deja inaugurat in primavara acestui an - Shopping City Suceava.
In urmatoarele luni este programata deschiderea Galleria Suceava si Iulius Mall Suceava, care vor duce piata la un stoc de aproximativ 100.000 de metri patrati, egal cu al numarului locuitorilor din Suceava.
Rezultatele dezvoltarii pietei centrelor comerciale au inceput sa se vada, astfel ca anul trecut au fost finalizate 10 astfel de proiecte noi, iar in primele cinci luni ale acestui an au mai fost deschise inca sase, stocul total depasind in prezent 25 de unitati.
Pana la sfarsitul acestui an este prevazuta inaugurarea altor aproximativ 15 centre comerciale la nivel national, cele mai multe urmand a fi realizate in Bucuresti (Liberty Center, Grand Arena, Vitantis, Fashion House).


Ce proiecte au investitorii din Arad
RED are proiecte de centre comerciale si in Constanta, Baia Mare, Braila si Satu Mare, urmatoarea inaugurare programata fiind cea a proiectului Armonia Braila.
Atrium Center dezvolta alaturi de britanicii de la Dawnay Day patru malluri, la Arad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare, in urma unor investitii estimate la 300 mil. euro.
Africa Israel a inceput lucrarile de constructie la doua malluri in Bucuresti - AFI Cotroceni Park si AFI Golden Palace - si are intr-o faza incipienta de dezvoltare un proiect de mall in Ploiesti.
Globe Trade Center intentioneaza sa dezvolte o retea extinsa de malluri sub brandul Galleria, primele trei proiecte urmand a fi inaugurate in acest an, la Piatra-Neamt, Buzau si Suceava.
Meinl detine centrul comercial Militari Shopping Center din vestul Capitalei si a anuntat planuri pentru dezvoltarea de proiecte comerciale in Constanta si Focsani.


Centrele comerciale de pe calea Aurel Vlaicu

AFI Palace Arad
Dezvoltator: Africa Israel
Centrul comercial va avea o suprafata construita de
93.000 mp
Proiectul cuprinde si o cladire de birouri cu o suprafata de 20.500 mp
Intregul proiect implica o investitie de 113 mil. euro

Atrium Center
Dezvoltator: Atrium Centers si Dawnay Day
150 de magazine pe o suprafata inchiriabila de
30.000 mp
Suprafata construita de 70.000 mp
Investitie: 72 mil. euro
Chiriasi: Billa, Sephora, Marks & Spencer

Armonia
Dezvoltator: RED Management Capital
Suprafata inchiriabila de 35.000 mp
Principalii chiriasi: Carrefour, Bricostore, STAER, Flanco World
Galerie comerciala de 15.000 mp cu 80 de magazine
Investitie de 50 mil. euro

Galleria
Dezvoltator: Globe Trade Center
Suprafata inchiriabila de 35.000 mp
Finalizare prevazuta pentru T4 2009

West Gate
Dezvoltator: Meinl European Land
Investitie de 148 mil. euro
Suprafata inchiriabila de 90.000 mp
Finalizare: noiembrie 2009
Sursa: companiile si consultantii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO