Proprietăţi

Spaniolii si israelienii construiesc 2.400 de apartamente in Bucuresti

Spaniolii si israelienii construiesc 2.400 de apartamente in Bucuresti

Vitan Platinum Towers e primul proiect imobiliar dezvoltat de Platinum (Israel) pe piata locala, cu o investitie de 35 de milioane de euro

16.11.2006, 18:57 43

Efervescenta pietei rezidentiale din Bucuresti atrage in continuare proiecte de mari dimensiuni, companiile de dezvoltare imobiliara Platinum (Israel) si Hercesa (Spania) anuntand pentru urmatorii ani planuri de constructie a circa 2.400 de apartamente.
Dezvoltatorii au achizitionat sau sunt in curs de achizitionare a unor terenuri pentru proiecte rezidentiale in zonele Vitan, Pipera si Orhideelor, a caror valoare cumulata ar putea ajunge la 30 de milioane de euro.
"Am ajuns la o intelegere cu proprietarul unui teren de patru hectare in zona Pipera, pe care dorim sa construim circa 1.300 de apartamente. Valoarea investitiei implicate ar putea atinge 100 de milioane de euro", a declarat pentru ZF omul de afaceri israelian Shlomo Sharon, presedintele si principalul actionar al grupului Platinum.
Pretul terenului este de aproximativ 10 milioane de euro, potrivit analistilor de pe piata, dar acesta poate avea variatii importante, in functie de apropierea de zona Iancu Nicolae, cotata la preturi mai mari.
Ansamblul din Pipera ar putea reprezenta al doilea proiect rezidential al companiei, care va incepe constructia unui complex format din patru blocuri cu 300 de apartamente in zona Vitan, care necesita o investitie de 35 de milioane de euro.
"Investitiile efectuate pana in prezent la Vitan Platinum Towers (numele proiectului - n. red.) s-au ridicat la 3 milioane de euro si au fost suportate de catre companie. Aici sunt incluse costurile cu terenul, planificarea, autorizatiile de constructie si managementul", a precizat Sharon.
Complexul va fi construit pe un teren de 6.500 de metri patrati si va fi finantat de catre Banca Romaneasca. Arhitectii si proiectarea acestui ansamblu au fost facute de catre persoane si societati din Romania si Israel.
In ansamblu sunt cuprinse 30 de modele de locuinte, studiouri si apartamente cu doua, trei si patru camere, cu suprafete cuprinse intre 45 si 140 de metri patrati si preturi variind de la 48.000 de euro pana la 140.000 de euro, fara TVA.
"S-a efectuat deja o lista de rezervare pentru 50 de apartamente, cu toate ca, oficial, vanzarile incep astazi", afirma Ionut Bordei, reprezentantul companiei imobiliare Eurisko, agentul proiectului.
Proiectul va fi dezvoltat in doua etape, primele doua blocuri, cu cate 14 etaje, urmand a fi terminate in septembrie 2008, iar a doua faza, care implica ridicarea blocurilor de 12 si 16 etaje, va fi finalizata in martie 2009.
Dezvoltatorii poarta discutii cu Banca Romaneasca, dar si cu alte banci de pe piata, referitor la acordarea unor facilitati pentru clientii apartamentelor din Vitan Platinum Towers.
Un alt proiect rezidential, care va cuprinde circa 800 de apartamente, va fi dezvoltat pe soseaua Orhideelor, de catre compania de dezvoltare imobiliara Hercesa, pe locul actualei fabrici de paine Spicul, care va fi demolata.
"Am achizitionat cladirea fabricii, pe care o vom putea ocupa incepand din 2008, si terenul cu o suprafata de 18.000 de metri patrati in primavara acestui an. Vom demola actuala structura si vom construi blocuri de locuinte cu o suprafata de 80.000 de metri patrati, pentru persoanele cu venituri medii", a declarat pentru ZF Alejandro Solano, reprezentantul pe piata locala a companiei spaniole Hercesa.
Pretul mediu al terenurilor in aceasta zona este de 1.000 euro/metru patrat, potrivit analistilor de pe piata imobiliara.
Hercesa detine in prezent terenuri cu o suprafata totala de 60.000 de metri patrati, pe care este prevazuta construirea a 1.500 de locuinte, cu o suprafata totala de 180.000 de metri patrati.
Piata locuintelor de lux din Capitala, dezvoltate in special in centrul si nordul orasului, se apropie de saturatie, atentia dezvoltatorilor orientandu-se din ce in ce mai mult spre locuintele destinate persoanelor cu venituri medii si mici, pentru care, in momentul de fata, oferta de locuinte noi este aproape inexistenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO