Proprietăţi

Spatiile industriale, mai ieftine in sudul Capitalei

07.02.2008, 19:37 7

Valorile de inchiriere a spatiilor industriale din Capitala variaza intre 4 si 6,5 euro/metru patrat/luna, in functie de zona si de stadiul constructiei, cele mai scumpe spatii regasindu-se in zona de nord a Bucurestiului, in timp ce in sudul orasului chiriile pot fi chiar si cu 50% mai mici, apreciaza reprezentantii firmei de consultanta Regatta.
Diferentele sunt semnificative intre momentele de contractare a spatiilor, astfel ca in zona de nord "chiriile variaza intre 6 - 6,5 euro/metru patrat in cazul spatiilor deja construite si 5 - 5,5 euro/metru patrat in faza de proiect", afirma consultantii Regatta.
In schimb, in sudul orasului spatiile industriale aflate in faza de proiect se inchiriaza la valori de 4-4,5 euro/mp, in timp ce suprafetele deja livrate se contracteaza pentru circa
5 euro/mp. Cea mai dezvoltata zona industriala a Capitalei a ramas vestul, respectiv terenurile din apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti si a soselei de centura, nivelurile de inchiriere fiind cuprinse intre 4,5 su 6 euro/metru patrat.
La polul opus al orasului, in zona de est, in apropierea autostrazii spre Constanta, este de asteptat ca piata spatiilor industriale sa cunoasca o dezvoltare deosebita, tinand cont de facilitarea accesului spre porturile de la Marea Neagra.
"In aceasta zona s-au achizitionat suprafete foarte mari de teren de catre companii cu prezenta puternica pe piata si fonduri de investitii. Asteptam ca proiectele gandite pentru acestea sa fie demarate pe parcursul lui 2008", adauga reprezentantii Regatta.
Piata spatiilor industriale a atras in ultimul timp nume importante de pe piata imobiliara, precum austriecii de la Immoeast, care impreuna cu compania de dezvoltare EyeMaxx deruleaza o investitie de mari dimensiuni intr-o retea de spatii industriale sub brandul Log Center, sau americanii de la GE Real Estate, care la randul lor s-au asociat pentru dezvoltarea unei retele de spatii logistice.
Cele mai importante dezvoltari din apropierea Capitalei se concentreaza in vestul orasului, unde se gasesc proiecte de mari dimensiuni, precum Cefin Logistic Park, Bucharest West Logistic Park, ProLogis Park Bucharest A1 sau Mercury Logistic Park. Randamentele spatiilor industriale sunt de circa 7,5%, in euro pe an, acest segment fiind cel mai profitabil al pietei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO