Proprietăţi

Stocul spatiilor logistice a depasit 300.000 de metri patrati

15.03.2007, 19:47 25

Piata locala a spatiilor industriale se inscrie in linia celorlalte segmente ale pietei imobiliare, si anume se confrunta cu un deficit important de oferta, motiv pentru care dezvoltatorii au ajuns sa primeasca solicitari direct din partea marilor operatori logistici.
"Companiile locale devin tot mai interesate de achizitionarea de spatii industriale si mai putin de inchirierea acestora, ca urmare a ofertei scazute de proiecte de calitate construite speculativ", se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.
In 2006 au fost finalizati aproximativ 60.000 de metri patrati de spatii industriale, ceea ce a dus la cresterea stocului total de spatii moderne la 310.000 de metri patrati.
Printre cele mai semnificative proiecte finalizate se numara Key Logistic Center, Mercury Logistic Park si a treia faza a proiectului Cefin Logistics, care insumeaza aproximativ 55.000 de metri patrati.
Spatiile industriale sunt insotite in general si de un numar redus de birouri la solicitarea chiriasiilor care au nevoie de spatii pentru facturarea operatiunilor si o mai buna organizare a activitatii.
"Fiecare proiect logistic are prevazuta o suprafata de 5-12% de birouri raportata la suprafata de depozitare, in general situata la mezanin sau ca anexa a depozitului, dedicata pentru activitati administrative", declara Mihail Falcuta, consultant senior in cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox.
Stocul de spatii industriale anuntat spre finalizare in acest an totalizeaza peste 150.000 de metri patrati, majoritatea proiectelor urmand sa fie localizate in zona de vest a orasului.
Desi oferta este in crestere, se estimeaza o noua scadere a stocului spatiilor industriale disponibile, ca urmare a faptului ca noile proiecte programate pentru finalizare in 2007 sunt deja preinchiriate.
Cererea va ramane crescuta, provenind in special din partea lanturilor comerciale mari care isi extind activitatea.
Se estimeaza ca in 2007 chiriile pentru spatii industriale moderne se vor mentine la acelasi nivel, iar catre sfarsitul anului decalajul intre cerere si oferta va scadea.
Nivelul chiriilor pentru spatiile industriale noi a scazut usor comparativ cu 2005, in prezent chiria medie pentru spatii industriale noi, situate in zonele de nord si vest ale Bucurestiului, fiind de 4,5-6,00 euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile preinchiriate chiria este de 4-4,5 euro/mp/luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO