Proprietăţi

Toamna a inceput cu tranzactii de 40 mil. euro pe terenuri

14.09.2006, 18:28 20

Tranzactiile de achizitie si vanzari de terenuri au inceput puternic odata cu inceperea toamnei. Astfel, dezvoltatorii de proiecte imobiliare au achizitionat terenuri pentru a-si extinde afacerile, in timp ce companiile care nu sunt specializate in real estate si-au externalizat o parte din active.
Compania de dezvoltare imobiliara Impact a cumparat recent un teren de aproape 26 de hectare in zona de sud-vest a Capitalei, unde intentioneaza sa deruleze o investitie de circa 150 mil. euro, potrivit presedintelui companiei Dan Ioan Popp.
Impact a platit 15 milioane de euro pentru achizitionarea terenului, care este situat in Prelungirea Ghencea, investitia urmand sa fie inceputa anul viitor. Tranzactia a fost finantata din surse proprii ale companiei si dintr-un credit de 13 mil. euro contractat de la Piraeus Bank Romania, care a fost garantat prin ipoteca asupra terenului.
Investitia va avea o componenta rezidentiala de pana la 50%, accentul urmand sa fie pus pe dezvoltarea serviciilor conexe necesare zonei. Reprezentantii Impact intentioneaza sa realizeze un complex mixt care sa cuprinde spatii logistice, rezidentiale si comerciale si eventual birouri. Proiectul va putea fi inceput peste circa un an.
Finantarea proiectului se va realiza probabil prin intermediul pietei de capital, acest lucru fiind oarecum prefigurat de deciziile luate in adunarile anterioare ale actionarilor.
Un alt investitor interesat de piata terenurilor din Capitala, vehiculul de investitii RI Investment Group, controlat de investitori irlandezi, este foarte aproape de a semna contractul de achizitie a unui teren de 17.000 de metri patrati in centrul Capitalei, intr-o tranzactie estimata la 12 - 14 milioane de euro.
Vanzatorul este omul de afaceri Dragos Dobrescu, care detine mai multe terenuri in Capitala.
Pe de alta parte, compania farmaceutica Zentiva SA (fostul Sicomed) a vandut o parte din terenurile si cladirile pe care le detinea pentru 19,6 milioane de euro. Acestea sunt detinute in prezent de Real Technical Solutions, Cascade Projects Consult si Cascade Development Consult.
Suprafata instrainata de Zentiva este de peste 300.000 de metri patrati.
Potrivit consultantilor de pe piata imobiliara, zona de nord a Bucurestiului va fi cea mai cautata pentru derularea unor ansambluri de case. Viitoarea autostrada Bucuresti - Brasov, dar si faptul ca in nord sunt cele mai multe imobile de birouri vor atrage investitii pe segmentul rezidential.
In urmatorii ani va continua constructia de noi proiecte in zone din afara Bucurestiului, precum Sisesti sau Mogosoaia, dar si in locatii periferice ale Capitalei, unde nu au mai fost dezvoltate proiecte rezidentiale pana acum: Dristor, Militari, Berceni, Colentina sau Pajura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO