Proprietăţi

Tranzactii pe ultima suta de metri a anului pe piata birourilor

02.12.2004, 00:00 19

Pentru companiile imobiliare si developeri, luna noiembrie inseamna incheierea sezonului tranzactiilor de amploare sau a inceperii lucrarilor la proiectele imobiliare noi. Pentru cel putin 3 luni, activitatea acestora nu va genera profituri semnificative, piata imobiliara intrand intr-o perioada de ?hibernare" rezervata contabilizarii rezultatelor obtinute in perioada anterioara sau intocmirii strategiilor pentru anul urmator. Singurii care nu sunt afectati de vreme sunt investitorii in terenuri, atat cei care achizitioneaza pentru a dezvolta proiecte ulterioare, cat si investitorii de portofoliu. Nici pentru relocari de birouri perioada nu este mai favorabila, pentru ca majoritatea sunt urmate de modificari si personalizari ale spatiilor utilizate, ce cauzeaza o relativa reticenta a companiilor in a-si muta sediile spre sfarsitul anului. Cu toate acesteae, unele companii sunt active in aceasta perioada, si semneaza contracte de preinchiriere pentru imobile ce vor fi livrate pe piata anul viitor, sau pentru imobile deja existente pe piata, pentru a se adaposti de eventualele cresteri ale nivelului chiriei, sau pentru a evita sa supraliciteze oferta vreunui competitor. Pe ultima suta de metri, mai multe companii au decis sa isi mute sediile in pragul iernii, tocmai pentru a profita de activitatea imobiliara redusa specifica acestei perioade.
Sfarsitul anului a consemnat o serie de relocari de mica anvergura, dar si tranzactii ce au depasit 3.000 de metri patrati. Cea mai importanta tranzactie a fost cea realizata de Orange, care si-a relocat call-center-ul, in cadrul unei cladiri ce va fi livrata anul viitor in cadrul Iride Business Park. Cu cei 8.000 de metri patrati, tranzactia este cea mai mare de pe piata din acest an, potrivit unui studiu DTZ Echinox, depasind-o pe cea incheiata de Raiffeisen Bank, care a inchiriat o suprafata de 7.500 de metri patrati in Charles de Gaulle Plaza. Tot in categoria tranzactiilor de anvergura intra si cele incheiate de grupul de firme UTI, si trustul media Ringier care au inchiriat suprafete de peste 5.000 de metri patrati in  Palazzo Italia si Novo Park. 
Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare din Romania va creste in acest an pana la peste 6 miliarde de euro fata de aproximativ 5,5 miliarde de euro in 2003.
In asteptarea celui mai mare imobil de birouri construit pe piata romaneasca dupa 1989, Charles de Gaulle Plaza, filiala locala a HVB Bank, pare a-si fi facut deja bagajele.
Casa Stega, imobilul care a gazduit pana acum sediul central al HVB Bank Romania va ramane dnin primul trimestru al acestui an fara chirias, potrivit companiei imobiliare CB Richard Ellis.
HVB Bank isi va muta din ptimul trimestru al anului viitor sediul central in cadrul Charles de Gaulle Plaza, grupul bancar german fiind si unul dintre finantatorii proiectului.
Imobilul Casa Stega este situat in imediata apropiere a Pietei Charles de Gaulle si a cladirii Charles de Gaulle Plaza. Casa Stega are o suprafata de 660 de metri patrati de birouri si aproape 100 de metri patrati de terase. Spatiul total este, insa, de 2.800 de metri patrati, incluzand si cele 18 locuri de parcare. Casa Stega este destinata clientilor ?pretentiosi", cum este cazul ambasadelor, consulatellor, institutiilor straine, sediilor centrale ale multinationalelor sau cabinetelor de avocatura.



Diplomatii americani prefera Piata Dorobanti
Daca HVB Bank este pe picior de plecare, una dintre organizatiile guvernamentale ale Statelor Unite ale Americii tocmai a inchiriat un imobil de 1.000 de metri patrati de birouri clasa B, in zona Piata Dorobanti.
Tranzactia, intermediata de compania imobiliara Rom International Service, a fost efectuata la un pret de inchiriere de 12 euro/metru patrat, contractele fiind incheiate pe termen de 3 ani, cu posibilitatea extinderii la 5 ani.
La fel ca si in cazul spatiilor de birouri clasa A, oferta pe piata birourilor clasa B a fost depasita de cerere, multe proiecte fiind anuntate a fi livrate anul urmator. Multe dintre proiectele anuntate pe piata vor fi finalizate, insa, in cazul in care exista contracte de preinchiriere,aceasta fiind conditia ceruta dfe banci pentru acordarea finantarii proiectului. Pentru ca un proiect sa fie finalizat la mijlocul anului 2005, spre exemplu, constructia sa trebuia sa inceapa cu minim 16 luni inainte, perioada necesara pentru ca o cladire sa devina functionala.



Sanatate din vila de lux
Compania Expand Health Romania si-a mutat la randul sau sediul in ultima perioada intr-o vila situata in zona Pietei Universitatii, in cadrul unei tranzactii efectuate de compania imobiliara Esop. Spatiul are 300 de metri patrati si potrivit reprezentantilor comapniei imobiliare, are dotari specifice spatiilor de birou de clasa A.
Compania Expand Health Romania este specializata in consultanta pentru out-sourcingul farmaceutic. Este prezenta pe piata romaneasca de 5 ani, oferind suport companiilor producatoare si importatoare de medicamente in implementarea si dezvoltarea strategiilor de piata.
?Desi exista o cerere in crestere pentru spatii de calitate pentru suprafete de 150-300 de metri patrati, cladirile de birouri in zone centrale raman un obiectiv inca greu de atins de multe companii medii fie pentru ca nu exista posibilitatea de a se inchiria si spatii mai mici, fie datorita preturilor care depasesc bugetele lor. In aceste conditii, vilele raman in continuare alternative viabile pentru companiile mijlocii care isi doresc un sediu pe masura nevoilor, dar si posibilitatii lor", a afirmat Irina Petrescu de la Esop. Si companiile din domeniul tehnologiei informatiei au fost implicate intr-o tranzactie de relocare in aceasta toamna. Lomac Elite, o companie ce activeaza in domeniul software, a inchiriat etajul al treilea al unui imobil de 6 etaje din Piata Romana.



Imobilele vechi, tot mai cerute
Ultimele doua tranzactii au vizat imobile vechi renovate. Desi la o prima vedere toate companiile se lupta pentru spatiile de birouri din noile cladiri precum Europe House, Opera Center sau Charles de Gaulle Plaza, pe piata exista si o cerere in crestere pentru imobile vechi, renovate.
O contributie majora la realizarea imobilelor vechi, renovate, pe care le intalnim in prezent in zonele centrale ale Bucurestiului, si care sunt ocupate de sedii de companii sau institutii ale statului, a adus-o inginerul-constructor Emil Prager, dupa cum reiese din cartea lui Nicolae Noica, ?Emil Prager-un model". Cladiri precum Palatul Regal, Palatul Senatului, Spitalul Academiei Romane (fost Elias), Palatul Societatii Politehnice (astazi sediul Asociatia Generala a Inginerilor Romani) Hotelul Union, si multe imobile de locuinte de pe Calea Victoriei sau zona de nord a Bucurestiului, sunt capodoperele inginerului nascut la 19 august 1888. Emil Prager a reusit sa promoveze in Romania cateva din inovatiile vremii, esentiale in domeniul constructiilor. ?Folosirea betonului armat este doar una din initiativele de acest fel" spune Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in prefata cartii.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO