Proprietăţi

Un aeroport in sudul Capitalei va creste afacerile cu terenuri

18.02.2008, 18:43 73

Preturile terenurilor din sudul Capitalei ar putea creste puternic in urmatorii doi-trei ani, influentate de constructia unui aeroport si de dezvoltarea infrastructurii din aceasta zona in urma aglomerarii zonei de nord.
Ministerul Transporturilor a anuntat ca a inceput studiul de fezabilitate pentru construirea unui aeroport in sudul Bucurestiului. Studiul va fi finalizat la jumatatea acestui an, apoi va fi data o hotarare de guvern care sa includa acest proiect in bugetul pe 2009, pentru ca pana la sfarsitul lui 2010 sa fie finalizate lucrarile.
"Preturile terenurilor din sudul Capitalei vor mai creste pe masura ce va avansa procesul de dezvoltare a infrastructurii, dar si odata cu finalizarea altor proiecte de interes major. Sudul este una din ariile care vor cunoaste in urmatorii 2-3 ani o puternica dezvoltare si pe segmentul rezidential, iar suprafetele mari le ofera dezvoltatorilor mai multe posibilitati de exploatare", a declarat Ana Maria Ionita, consultantul companiei imobiliare EuroMetropola.
Unul dintre oamenii de afaceri care au anuntat investitii imobiliare in sudul Capitalei este Gigi Becali, finantatorul clubului de fotbal Steaua. Becali a anuntat anul trecut ca "sudul va fi numai blocuri de locuinte, va ramane pentru clasa de mijloc, chiar pentru clasa de jos". Acolo are de gand sa ridice blocuri de 10-12 etaje, cu apartamente al caror pret se va incadra intre 70.000 si 100.000 de euro, pentru ca numai astfel a socotit ca poate sa rentabilizeze un teren care costa pe metrul patrat de peste zece ori mai putin decat in nord.
In prezent pretul pentru un hectar de teren agricol in localitatile din sud, Jilava, 1 Decembrie, Adunatii Copaceni sau Calugareni se ridica la circa 4-11 euro, pentru suprafete mari de peste 10 hectare.
"Pentru construirea unui aeroport va fi nevoie de o suprafata de circa 500 - 600 de hectare, dar nu vom face publica inca locatia viitorului aeroport, pentru a nu stimula speculatiile imobiliare. Un aeroport in sud care sa preia traficul de aeronave mari este o prioritate, pentru ca Aeroportul Baneasa va primi in cinci-sapte ani doar aeronave de mici dimensiuni", a declarat Ludovic Orban, ministrul transporturilor la finele saptamanii trecute.
Dezvoltarea Bucurestiului catre nord a "debalansat" structura orasului si a mutat centrul orasului din zona Universitatii, dupa zona Romana, considera Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Pentru a atrage investitorii in sudul orasului, Murgeanu, fost inginer hidrotehnist, a amintit si de proiectul de constructie al canalului Dunare-Bucuresti. In completare, ministrul transporturilor a declarat ca institutia pe care o conduce a initiat demersuri pentru a prelua proiectul de construire a canalului Dunare-Bucuresti de la Ministerul Mediului, unde a fost gandit ca un canal de irigatii, si transformarea lui in canal de navigatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO