Proprietăţi

Un fond de investitii norvegian a cumparat 800 de apartamente pentru profit de 30-50%

Un fond de investitii norvegian a cumparat 800 de apartamente pentru profit de 30-50%
15.11.2007, 18:29 80

Fondul norvegian de investitii Romania Invest a cumparat de la inceputul anului circa 800 de apartamente noi in cinci proiecte rezidentiale din Bucuresti si din imprejurimi, targetul investitorilor fiind obtinerea unui profit cuprins intre 30% si 50% la finalizarea apartamentelor. Fondul are peste 400 de investitori norvegieni, din care multe persoane fizice. La o medie de 130-150.000 de euro un apartament, rezulta ca investitiile au fost deja de peste 100 de milioane de euro.
"Planul nostru de afaceri este sa vindem apartamentele unul cate unul inainte de finalizare sau sa vindem intregul portofoliu catre alti investitori. Am putea lua in considerare si varianta de a inchiria o parte dintre ele, dar nu aceasta este strategia noastra prioritara", a declarat pentru ZF Bjorn Hauge, country manager al companiei.
Norvegienii au cumparat locuinte in proiectele Vitan Platinum Towers, Residenz (Chitila), Planorama (Colentina), Blue Tower (Colentina) si Ten Blocks (Militari).
"Am cumparat primele apartamente la inceputul lui 2007, chiar daca am inceput negocierile spre sfarsitul anului 2006. Incercam sa cumparam locuinte cat mai rapid. In majoritatea cazurilor incepem negocierile cu dezvoltatorii inainte ca proiectele sa fie lansate catre public", precizeaza Hauge. Norvegianul este prezent in Romania de aproape trei ani. Pe piata locala compania colaboreaza cu casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si cu firma de consultanta imobiliara King Sturge.
"Suntem in negocieri avansate pentru alte proiecte si estimam ca portofoliul nostru va ajunge la 1.100-1.300 de locuinte la sfarsitul primului trimestru din 2008", spune Hauge.
Primele locuinte au fost cumparate in proiectul Vitan Platinum Towers, primele livrari fiind anuntate in proiectul Residenz, dezvoltat de Tiriac Imobiliare si LLW in Chitila, anul viitor. Locuintele au fost cumparate la un pret de circa 1.100-1.200 euro/metrul patrat, cel mai scump proiect in care norvegienii au decis sa investeasca fiind Blue Tower, unde au achizitionat 78 din cele 156 de apartamente. Romania Invest detine in proiectul Planorama un bloc cu 271 de apartamente. "Cererea va creste mai rapid decat oferta pentru inca cel putin trei-cinci ani si, totodata, nu observ proiecte suficient de bune care sa fie finalizate si livrate, astfel ca deficitul va ramane substantial", apreciaza Hauge. Romania Invest isi sustine investitiile si cu ajutorul bancilor locale, targetul fiind obtinerea unor finantari reprezentand cel putin 75% din valoarea investitiilor.
Strategia Romania Invest nu este singulara pe piata locala, unde activeaza si alte firme cu afaceri asemanatoare. "Stiu ca mai sunt cateva companii cu afaceri asemanatoare, dar nu exact la fel", spune Hauge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO