Proprietăţi

Un milion de metri patrati de spatii industriale pana in 2010

Un milion de metri patrati de spatii industriale pana in 2010

Click pentru imaginea intreaga

28.09.2006, 12:50 25

Stocul de spatii industriale din Romania ar putea creste in 2010 la un milion de metri patrati, de la nivelul actual de 520.000 de metri patrati, daca vor fi finalizate proiectele anuntate, potrivit consultantilor imobiliari de pe piata. Mai mult, in cazul in care vor fi finalizate proiectele anuntate, chiriile ar putea sa scada anul viitor cu 5-10%.
Majoritatea spatiilor industriale propuse pentru finalizare in 2007 sunt de mari dimensiuni, respectiv 25.000-30.000 mp pentru fiecare faza a proiectului. Se estimeaza ca urmatoarele etape ale acestor proiecte vor creste totalul spatiilor moderne disponibile la circa un milion mp pana in 2010, insa suprafetele livrate in fiecare an sunt incerte, potrivit reprezentantilor CB Richard Ellis.
Producatorii locali si internationali mici si mijlocii vor fi din ce in ce mai interesati sa cumpere spatii, in detrimentul inchirierii, ca urmare a decalajului dintre cerere si oferta pe piata inchirierilor. Astfel, preturile de vanzare ar putea creste usor anul viitor. Achizitiile vor fi sustinute si de politicile de finantare ale bancilor si companiilor de leasing.
Cererea de spatii industriale, in special pentru cele logistice, se va mentine ridicata si va determina reducerea ofertei pentru perioada 2006-2007. Luna aceasta operatorul de logistica al Domo, KLG (Kuijken Logistics Group) Europe Logistics, a inchiriat 15.000 de metri patrati de depozite si 550 de metri patrati de birouri in cadrul Cefin Logistics Park, potrivit companiei DTZ Echinox, care a intermediat tranzactia. Aceasta este cea mai mare tranzactie derulata anul acesta pe piata spatiilor industriale.
In prezent exista putine proiecte de spatii industriale de calitate, iar majoritatea sunt construite la cerere sau pentru a fi ocupate de proprietari, conform CBRE.
Oferta actuala este estimata la circa 520.000 mp, din care spatiile industriale de calitate insumeaza aproape 270.000 mp.
Cele mai multe proiecte industriale finalizate sau in curs de constructie sunt concentrate in zonele periferice de vest, de-a lungul autostrazii Bucuresti-Pitesti, si de nord, pe soseaua de centura.
Celelalte zone ale Capitalei sunt caracterizate printr-o slaba oferta de spatii industriale de calitate, solicitate mai ales pentru activitati de productie.
Printre cei mai importanti dezvoltatori din domeniu se numara Cefin Real Estate, Grontmij/ Rynart, Mega Company, Parkridge, Phoenix Real Estate, Portland Trust, Prologis sau Liebrecht & Wood.
Centrele logistice si de distributie construite pana in prezent au atras investitii totale de circa 300 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Proiectele anuntate pentru 2006-2007 totalizeaza 150.000 mp si ar putea depasi oferta din 2005, de circa 120.000 mp. Spatiile industriale nou construite au dimensiuni medii si mari, variind intre 10.000 mp si 25.000 mp pentru fiecare faza de constructie.
Chiriile pentru spatii industriale s-au mentinut in primul semestru la 4,5-6 euro/mp/luna in cazul proiectelor noi, in functie de calitatea cladirii si perioada de inchiriere. Spatiile de birouri din aceste incinte sunt inchiriate de obicei cu 8-10 euro/mp/luna. In schimb, pentru depozitele vechi situate in oras sau la periferie, chiria este de 2-3 euro/mp/luna.
In zonele de nord si de vest ale Capitalei, chiria este de 4,5-6 euro/mp/ luna, iar in sud si in est nivelul sumelor a scazut la 2,5 euro/mp/luna pentru platformele Republica sau Faur si la 3,5 euro/mp/luna pentru zona Pantelimon.
Contractele sunt incheiate de obicei pentru 3-5 ani, pana la maxim 10 ani pentru depozitele de frig si spatiile de productie.
Preturile de vanzare pentru proiectele noi si moderne de pana la 5.000 mp sunt de 400-600 euro/mp. Spatiile industriale renovate continua sa fie vandute cu aproximativ 200-350 euro/mp, pana la 400 euro/mp.
Ponderea cea mai ridicata in cererea de spatii industriale de anul trecut a fost inregistrata de companiile de logistica, urmate de retailerii care isi desfasoara propria activitate logistica si apoi de productia usoara, care reprezinta cea mai mare pondere in totalul cererii de spatii industriale.
Rata de ocupare a spatiilor industriale este in aceste conditii de peste 95%, spatiile nou livrate fiind absorbite rapid. Pentru anul 2006, cererea isi va pastra aceeasi structura ca si in anul precedent, insa segmentul retailerilor logistici si a reprezentantilor productiei usoare va creste semnificativ ca pondere in totalul cererii.
Suprafetele medii de spatii industriale si de depozitare pe parcursul anului trecut au variat intre 2.000 si 5.000 mp, insa au fost tranzactionate si suprafete mai mari de 7.000, 10.000 si 14.000 de mp, potrivit Eurisko.
In anul 2005, zona de vest s-a remarcat ca o locatie industriala preferata, soseaua de centura devenind prea aglomerata si cu un trafic care ingreuneaza accesul in zona. Investitorii s-au orientat catre imediata vecinatate a autostrazii Bucuresti - Pitesti, unde se afla in desfasurare mai multe proiecte.
Spatiile industriale la standarde operationale internationale reprezinta in prezent peste 80% din piata. Potrivit acestor standarde, depozitele trebuie sa aiba circa 10 metri inaltime, parcari pentru camioane cu spatii de manevre sau sisteme antifurt, potrivit reprezentantilor Eurisko.
Spatiile industriale au fost timp de mai multi ani cenusareasa pietei imobiliare romanesti. Dezvoltatorii s-au concentrat in mod special asupra spatiilor de birouri, acolo unde cererea a fost si ramane mult peste oferta, mai ales in cazul spatiilor de calitate. Este de asteptat insa ca pe masura ce afacerile companiilor active pe piata romaneasca se dezvolta, fie ca este vorba de activitati de productie, comert sau orice fel de servicii, spatiile industriale sa isi reintre in drepturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO