Proprietăţi

Unde isi poate muta sediul o companie in aceasta vara

23.06.2004, 00:00 30



Cel mai mare proiect de pe piata de birouri romaneasca, Charles de Gaulle Building, va fi livrat spre sfarsitul acestui an . Ce alternative are in aceste conditii o companie, aflata in dezvoltare, care decide in aceasta vara ca este momentul sa isi mute sediul general intr-o noua locatie, mai incapatoare ?



La o prima vedere s-ar parea ca respectiva companie nu are optiuni disponibile. "Lucrurile nu sunt chiar atat de grave, deoarece urmatoarele patru luni vor insemna livrarea pe piata a sase cladiri de birouri care insumate reprezinta 23.000 de metri patrati de spatii de birouri de calitate buna", sunt de parere analistii companiei imobiliare Colliers International. Potrivit acestora, noile oferte sunt structurate in trei zone traditionale de afaceri din Bucuresti -, centru nord, nord si centru-sud.



Astfel, companiile care sunt in cautarea unui sediu cu o expunere ridicata si accesibilitate au de ales intre cladirile de birouri Barba Business Center, Cascade sau Century Building. Primele doua (cu suprafete nete de 4.800 si 4.400 de metri patrati) sunt situate in zona Buzesti, in timp ce a Century Building (4.500 metri patrati) este amplasata pe strada Grigore Alexandrescu.



In cazul in care companiile sunt interesate de parcari mari si zone mai putin aglomerate, analistii Colliers indica o cladire care este preinchiriata in proportie de 60% si care va deveni sediul Xerox Romania. In prezent doat etajele 1 si 2 ale caldirii mai sunt disponibi pentru inchiriere, ceea ce insumeaza putin peste 1.300 de metri patrati.



Si mai in centrul oratului, pe strada Stirbei, se afla Litexco Business Center si Domus, doua cladiri care ofera aproximativ 3.000 de metri patrati de spatii de birouri, pentru inchiriat (Litexco) si vanzare (Domus). Pentru companiile care doresc chiar centrul oratului, reprezentantii companiei imobiliare Eurisko recomanda Palazzo Italia, un imobil de birouri de 6.000 de metri patrati livrat in aceasta primavara in imediata vecinatate a Pietei Universitatii.



In funcsie de dimensiunea comapniilor, alternativa ar putea fi reprezentata, potrivit reprezentantilor DTZ Echinox si de Euroffice Building, o cladire de 1.800 de metri patrati, structurata pe cnci niveluri (parte si patru etaje). Doar ultimul nivel mai este in prezent disponibil, deoarece atat ING Nederlanden cat si compania de constructii Soconac ocupa cate doua niveluri. Aproximativ aceeasi este situatia si in cazul unei alte cladiri de birouri, Strauss Business Center, unde, potrivit agentiei imobiliare Esop, din cei 900 de metri patrati disponibili la inceputul lunii aprilie, peste 80% sunt inchiriati in prezent.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO