Spania

Valoarea investiţiilor spaniole în România a crescut de opt ori din 2004 până în 2010

Valoarea investiţiilor spaniole în România a crescut de opt ori din 2004 până în 2010

Eduardo Prieto, consilierul econo­mic şi comercial al Ambasadei Spaniei: Investiţiile spaniole în România au crescut constant după 2004.

Autor: Cristina Roşca

01.06.2011, 23:48 325

Investiţiile spaniole în România în anul 2010 au totalizat 1,063mld. euro, cu 342 mil. euro mai mult decât în anul anterior, înpo­fida crizei financiare şi eco­nomice care afecta cele două ţări,po­trivit con­si­lierului economic şi comercial al AmbasadeiSpaniei la Bucureşti, care ci­tează datele ONRC. Mai mult,va­loa­rea investiţiilor străine directe ale sta­tu­lui iberic înRomânia a crescut de opt ori din 2004 până în prezent.

"Investiţiile spaniole în România au crescut constant după2004 datorită fap­tu­lui că piaţa este strategic pozi­ţio­nată şitotodată este importantă ca mă­rime, da­torită costurilor relativreduse cu forţa de muncă, despre care pot spune însă că estepoliglotă şi calificată şi datorită ase­mă­nării dintre cele douălimbi. Un factor important l-a re­prezentat şi con­tactul permanentdintre cele două ţări ca urmare a existenţei a circa 1.000.000 dero­mâni la muncă în Spania", spune Eduardo Prieto Kessler,consilierul eco­no­mic şi comercial al Ambasadei Spa­niei laBucureşti.

Astfel, în 2010 Spania a ajuns în topul investitorilor pepoziţia a noua faţă de locul 17 în 2004. De asemenea, nu­­­mă­rulcompaniilor iberice prezente pe plan local s-a triplat, astfelîncât la sfâr­şi­tul lui decembrie 2010 existau 4.095 de com­paniicu acţionari majoritari spanioli.

Cea mai importantă investiţie a unei com­panii spaniole înRomânia pe termen mediu a fost anunţată în aprilie 2010 de cătreIberdrola Renovables, di­vi­zia de energie regenerabilă agru­pu­lui ener­getic Iberdrola, care urmează să con­struiască înRomânia 50 de parcuri eoliene cu o capacitate totală de 1.500 MW.Valoarea totală a investiţiei din pe­rioada 2010 - 2017 esteestimată la 2 mld. euro. "Domeniul energetic - energie eoliană,solară - atrage mai multe com­panii spaniole, însă de mai micidimen­siuni decât Iberdrola, în România", spune Prieto.

Dacădomeniul energetic atrage în prezent tot mai mulţi investitori, înanii de boom 2007 şi 2008 sectorul con­struc­ţiilor a fost celresponsabil cu ma­jo­rarea investiţiilor spaniole în Ro­mâ­nia.Acesta deţine în continuare un rol im­portant, în condiţiile încare la finalul lui 2010, din ISD-urile spaniole 50% pro­veneau dela companiile care acti­vează în sectorul construcţiilorrezi­den­ţiale, de la dezvoltatorii imo­biliari şi dezvoltatorii despaţii comerciale la jucătorii din domeniul construcţiilor civileşi de la cei din infrastructură.

Alte domenii către care s-au orientat spaniolii sunt auto,aeronautic, lemn, metalurgie, industria alimentară şi sectorul deservicii.

Din 2000 şi până în prezent companiile spaniole şi-au adjudecatproiecte în valoare de peste un miliard de euro, în principal însectoarele tran­sport, inginerie şi tratarea apei şi recent înagricultură sau domenii precum for­mare, servicii sociale,consultanţă.

În ceea ce priveşte schimburile comerciale dintre Spania şiRomânia, la nivelul anului 2010 va­loarea totală a acestora a fostde peste 1,9 mld. euro. Ro­mânia a exportat în Spania produse învaloare de circa 1,042 mld. euro, în timp ce valoarea impor­turilora fost de aproape 873,4 mil. euro, potrivit datelor oferite deAmbasada Spaniei la Bu­cureşti. Anul trecut a fost al doilea andupă 2009 când balanţa comercială a fost pozitivă pentruRomânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO