Specialistul ZF

SPECIALISTUL ZF - Trebuie să plătesc impozit pe clădiri pentru un apartament cumpărat, dar în a cărui posesie nu am intrat?

SPECIALISTUL ZF - Trebuie să plătesc impozit pe clădiri pentru un apartament cumpărat, dar în a cărui posesie nu am intrat?
19.04.2011, 09:35 707

Întrebare:

Sunt în situaţia în care am intrat în proprietateaapartamentului deşi nu este finalizat, astfel încât nu am intrat înposesia lui. Plătesc de doi ani impozit la AdministraţiaFinanciară, deşi nu se ştie când urmează să mă mut. Există vreomodalitate prin care să pot imputa dezvoltatorului apartamentuluiimpozitele şi dobânzile aferente?

Răspuns oferit deMihaela Mitroi, partenerConsultanţă fiscală în cadrulPricewaterhouseCoopers:

Pentru a determina momentul din care datoraţi impozit pe clădiritrebuie să luăm în considerare data dobândirii apartamentului. Datadobândirii este de regulă data la care se intră în propietate, însăsunt anumite reguli specifice pentru determinarea datei dobândiriipentru clădirile executate potrivit Legii 50/1991. Astfel:

·pentru clădirile executate integral înainte deexpirarea termenului prevăzut în autorizaţia de construire,data dobândirii este data întocmirii procesului-verbal de recepţie,dar nu mai târziu de 15 zile de la data terminării efective alucrărilor;

·pentru clădirile executate integral la termenulprevăzut în autorizaţia de construire, data dobândirii estedata prevazută în autorizaţia de construire cu obligativitateaîntocmirii procesului-verbal de recepţie în termenul prevăzut delege;

·pentru clădirile ale căror lucrări deconstrucţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut înautorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitatprelungirea valabilităţii autorizaţiei (care ar putea sa fiecazul dvs), data dobândirii este data expirării autorizaţiei deconstruire, în cazul în care suprafaţa construită desfăşurată (apartamentul dvs) are elementele structurale de bază ale uneiclădiri, în speţă pereţi şi acoperiş. Procesul-verbal de recepţiese întocmeşte la data expirării termenului prevăzut în autorizaţiade construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum şisuprafaţa construită desfăşurată în raport de care se stabileşteimpozitul pe clădiri. Asta înseamnă că ar trebui să verificaţi careeste stadiul lucrărilor, întrucât, dacă această construcţie nupoate fi considerată o clădire în sensul Codului fiscal (adicăavând elementele structurale de bază) atunci nu se poate datoraimpozit pe clădiri.

În ceea ce priveşte imputarea impozitului dezvoltatorului,aceasta depinde de clauzele contractuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO