Suplimente

O dilemă cât o ţară: cine vine după Nursultan Nazarbayev la conducerea Kazahstanului

La începutul acestui an Nursultan Nazarbayev a câştigat din nou alegerile prezidenţiale cu 95%

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2011, 00:03 396

Incertitudinile legate de omul care-l va înlocui pe Nazarbayev îi neliniştesc pe investitorii care de la câştigarea independenţei din 1991 au băgat miliarde de dolari în această economie. Deşi este mai prosper şi mai stabil decât orice alt stat din Asia Centrală, dilemele legate de succesiune ies mereu la suprafaţă şi creează incertitudini şi rivalităţi între elite.

Un nume apare însă mereu când vine vorba de pariuri privind urmaşul lui Nazarbayev. Acesta este Timur Kulibaev.

Într-un interviu realizat de jurnaliştii Financial Times la jumătatea lunii octombrie, Kulibaev era descris ca un om de afaceri tare încăpăţânat ale cărui inte­rese vizau majoritatea domeniilor eco­no­mice.

În afară de asta, Kulibaev este şi ginerele lui Nazarbayev, dar şi preşedintele fondului suveran care deţine active în do­meniul petrolier şi bancar evaluate la 80 de miliarde de dolari.

Păzit ca un preşedinte

"Dă foarte rar interviuri, iar serviciile de securitate care-l înconjoară sunt la fel de riguroase ca în cazul celor prestate pentru un şef de stat. Ca să intri în biroul lui din Astana, capitala Kazahstanului, treci printr-un detector de metale după ce ba­gajele îţi sunt minuţios percheziţionate. Tele­foanele mobile se lasă la uşă. În realitate, domnul Kulibaev sau TK, aşa cum este cunoscut printre investitorii străini, nu dă niciun indiciu despre cone­xiunile sale la cel mai înalt nivel", descriu jurnaliştii de la FT experienţa unui interviu cu posibilul succesor al lui Nazarbayev.

La 20 de ani după ce şi-a câştigat independenţa de Uniunea Sovietică, Kazahstanul este în ziua de azi cea mai de succes economie din Asia Centrală. Toţi greii lumii petroliere, de la Chevron până la Eni, au invadat ţara, atraşi de pro­mi­si­unea bogăţiilor minerale. Cu toate acestea însă, apele nu au fost mereu liniştite.

Timur Kulibaev este ginerele lui Nazarbayev, dar şi preşedintele fondului suveran care deţine active în domeniul petrolier şi bancar evaluate la 80 de miliarde de dolari. De multe ori, numele său este dat când vine vorba de găsirea unui urmaş pentru Nazarbayev.Ape tulburi

În 2008, un consorţiu format din firme străine a rezolvat o dispută privind marele zăcământ kazah Kashagan prin cedarea unei părţi către compania petrolieră de stat kazahă KazMunaiGaz. Azi, o altă dispută privind zăcământul de gaze Karachaganak, proiect condus de ENI (Italia) şi BG Group, ţine prima pagină pentru că guvernul se gândeşte din nou să preia o participaţie de 10% prin intermediul KazMunaiGaz, companie unde Kulibaev este preşedintele consiliului de administraţie şi care este deţinută de Samruk-Kazyna, fondul suveran.

Toate aceste acţiuni nasc îngri­jorări privind climatul de investiţii. Kulibaev a insistat însă că politica ţării sale a fost în interesul investi­torilor, asigurându-le stabili­tatea ne­cesară.

Problemele se rezolvă împreună

"Atunci când avem probleme, noi împreună investitorii străini şi cu partenerii noştri încercăm să le rezolvăm", a explicat Kulibaev.

Atenţia posibilului succesor al lui Nazarbayev este însă îndreptată şi spre diversificarea economică a Kazahsta­nului, care în acest moment este puternic dependent de industria de petrol şi gaze.

Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii se află în vizor, alături de demararea unor proiecte energetice majore împreună cu companii euro­pene cum sunt francezii de la Areva. Alte proiecte sunt listarea la bursă a unor pachete minoritare din com­paniile de stat.

Mai aveţi răbdare

Dincolo de aceste lucruri, pentru investitorii străini o întrebare este de neevitat, şi anume cea legată de succesiunea la conducerea Kazah­stanului, deşi chiar la începutul acestui an Nazarbayev a câştigat din nou alegerile prezidenţiale cu 95%.

Kulibaev este privit de mulţi ca un posibil urmaş deşi unii analişti spun că mai degrabă el preferă să fie omul din umbră care face jocurile şi nu persoana pusă în lumina reflectoarelor. Când a fost întrebat de acest lucru, Kulibaev a spus scurt că succesiunea nu este o problemă deocamdată.

"La începutul acestui an am avut alegeri prezidenţiale. Tocmai de aceea pentru următorii cinci ani această chestiune nu este relevantă", a conchis Kulibaev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO