Top MBA

Manager, 30 de ani, vreau sa investesc in imagine: Ce aleg? Un MBA sau un BMW?

Manager, 30 de ani, vreau sa investesc in imagine: Ce aleg? Un MBA sau un BMW?

Roxana Maria Gavril, administrator MKT Start Improvement, absolvent MBA Romano-German: Imaginea mea asupra mediului economic a fost una fragmentata. Aveam in mana toate piesele, insa nu stiam sa le potrivesc pentru a obtine o imagine de ansamblu corecta. Acum, datorita cursurilor, explicatiilor si, in final, trairea experientei unui MBA, cu tot ce implica acest studiu, imi definesc cu certitudine drumul pe care vreau sa-l urmez. Am invatat sa am mai multa incredere in mine, in judecata mea si astfel sa fiu mai ferma in actiunile si deciziile pe care le iau.

23.03.2009, 15:45 487

"Un MBA reprezinta o investitie pe toata viata, de pe urma caruia un manager poate beneficia atat din punct de vedere personal, cat si profesional. O masina, pe de alta parte, isi pierde valoarea mult mai repede", spune Bodo. B. Schlegelmilch, decan al WU Executive Academy din cadrul Universitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena, care ofera pe piata locala un program de Executive MBA in valoare de 35.000 de euro, cel mai ridicat tarif din Romania. 

Mai mult decat atat, companiile recunosc abilitatile pe care studentii la MBA le dezvolta dupa ce obtin o astfel de diploma, si, de cele mai multe ori, absolventii programelor de MBA ajung pe niveluri mai inalte de responsabilitate din punct de vedere managerial decat restul angajatilor.
Spre exemplu, 43% dintre absolventii programului de Executive MBA din Viena al WU Executive Academy au ajuns pe pozitii de CEO, au devenit parteneri sau membri in boardul de conducere dupa ce au absolvitMihaela Deacu, directorul programului de Executive MBA al Tiffin University: Informatiile acumulate in urma participarii la un astfel de program schimba radical modul de a gandi al participantului in sensul bun, oferind acestuia noi orizonturi, noi idei, noi solutii, atat pentru compania in care lucreaza sau doreste sa lucreze, cat si in viata personala. cursurile programului. Pe langa acest lucru, 79% dintre absolventi au primit o marire de salariu dupa terminarea MBA-ului.
Insa cel mai important lucru pe care il poti obtine in urma absolvirii unui MBA este o mai mare incredere in tine, iar un asemenea avantaj poate atrage dupa sine o serie de alte beneficii: promovari, mariri salariale, cunostinte noi sau posibilitatea de a-ti deschide propria afacere.
Radu Mihaiu, executive manager la E-dea Works, companie care dezvolta aplicatii web, a fost pus in situatia de a alege dintre un MBA sau sa isi schimbe masina. A ales sa faca un Executive MBA la City College, care are un parteneriat cu Sheffield University, gandindu-se ca acest lucru i-ar putea aduce mai multe beneficii, atat lui, cat si firmei pe care o detine. Programul de EMBA al Sheffield are un pret de 14.800 de euro.
"Alegerea nu a fost simpla. De la un anumit nivel incolo, imaginea conteaza. Masina conteaza, hainele conteaza, ceasul pe care-l porti conteaza, tot ce tine de aparente conteaza. Drept urmare, o masina noua ar fi fost un plus de imagine in raport cu orice potential client. Pe de alta parte, MBA-ul inseamna mai mult pentru oamenii din firma, pentru eficienta, pentru a sti ce trebuie sa faci, pentru ca noi stim bine cum trebuie sa facem", spune Radu Mihaiu, care povesteste ca, din momentul in care a inceput cursurile a inceput sa fie mai stresat si sa aiba mai putin timp liber.
Bodo. B. Schlegelmilch, decan al WU Executive Academy: Un MBA reprezinta o investitie pe toata viata, de pe urma caruia un manager poate beneficia atat din punct de vedere personal, cat si profesional. O masina, pe de alta parte, isi pierde valoarea mult mai repedeIn cele din urma, un program de MBA sau de Executive MBA se adreseaza persoanelor care au inteles ca parcurgerea lui iti poate deschide porti catre mai mult decat achizitionarea unei masini.
"Informatiile acumulate in urma participarii la acest program schimba radical modul de a gandi al participantului in sensul bun, oferind acestuia noi orizonturi, noi idei, noi solutii, atat pentru compania in care lucreaza sau doreste sa lucreze, cat si in viata personala", spune Mihaela Deacu, directorul programului de Executive MBA oferit de Tiffin University, la Universitatea din Bucuresti, care costa 16.490 de euro.
Avand in vedere tarifele ridicate ale programelor de MBA sau Executive MBA, inscrierea la astfel de cursuri, fara a vedea daca programul raspunde nevoilor si intrebarilor studentului si in lipsa unei strategii clare de cariera transforma o potentiala investitie intr-o cheltuiala nenecesara si intr-o pierdere de timp.
"In situatia in care studentul nu are un scop clar in legatura cu ceea ce vrea sa faca, costurile unui program de MBA pot parea foarte ridicate. Este ca si cum ai cumpara o masina, fara sa-ti faci timp sa iti iei si carnet de sofer. Cele doua investitii trebuie facute in acelasi timp. Daca ne referim la MBA, costurile reprezinta doar jumatate din investitie, cealalta jumatate de investitie reprezentand dorinta studentului de a se implica. Fara aceasta a doua parte, investitia este pe jumatate pierduta", spune Oliver Olson, country manager al CEU Business School Romania, care ofera un program de Executive MBA la Bucuresti, in valoare de 21.000 de euro.
Chiar daca investitia intr-un MBA poate fi destul de consistenta, posibilitatea cresterii veniturilor dupa absolvire este foarte mare, depinzand insa de masura in care fiecare participant valorifica informatiile invatate pentru afacerea in care lucreaza.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut de site-ul topMBA.com, absolventii programelor de MBA, care lucreaza in companiile de pe piata romaneasca, au salarii medii lunare nete de 2.250 de euro. Pe langa aspectul material, un avantaj clar al absolvirii unui program de MBA este cresterea increderii in sine. 
"Un MBA te ajuta sa ai mai multa incredere de sine, precum si o perspectiva mai buna asupra a cum sa pui cap la cap toate partile unei afaceri pentru ca aceasta sa aiba succes", spune Olson.
Pe de alta parte, in cadrul unui astfel de program iti poti "permite" sa faci greseli, care, altfel, te-ar costa bani, in cazul in care ar fi fost facute la job. "Printre avantajele frecventarii cursurilor de MBA se numara cresterea performantei manageriale datorita abordarii practice si experientiale a programului, precum si perspectivei internationale asupra businessului pe care o dobandesti. Poti aplica in timp real in propriaOliver Olson, country manager al CEU Business School Romania: In situatia in care studentul nu are un scop clar in legatura cu ceea ce vrea sa faca, costurile unui program de MBA pot parea foarte ridicate. Este ca si cum ai cumpara o masina, fara sa-ti faci timp sa iti iei si carnet de sofer. Cele doua investitii trebuie facute in acelasi timp. activitate cele invatate", spune Rodica Maria Radulescu, director program Business School in cadrul Codecs.
Totodata, spre deosebire de un program obisnuit de master, un MBA iti permite sa iti continui activitatea profesionala, lucrand si studiind in acelasi timp. Studiul individual este completat prin asistenta tutorilor si a schimbului de opinii si experienta care are loc in cadrul interactiunii cu ceilalti colegi. In acest fel, participantii isi pot mari si cercul de cunostinte.
Exista insa si dezavantaje. Unul dintre acestea este durata prea mare a unui program de MBA.
"In cazul unor programe de peste doi ani, durata poate fi considerata prea mare. Cu toate acestea, un program de doi - trei ani permite dobandirea unor deprinderi si formarea de comportamente absolut necesare unui manager de succes", crede Radulescu.
Pe de alta parte, in masura in care un program de MBA este mult prea specializat sau dimpotriva prea general, acest lucru poate sa nu fie in ajutorul celui care-l urmeaza.
Totodata, existenta unor diferente culturale, inclusiv in planul relational, in cazul in care programul isi are originea in alta tara decat cea a participantului sau cand apar diferente de perceptie, acestea se pot constitui in bariere pentru unii dintre cursanti.
Exista insa situatii in care ceea ce inseamna dezavantaj pentru anumite persoane sa fie avantaje pentru altele.
"Partile care sunt considerate de obicei dezavantaje depind de la caz la caz, deoarece daca pentru o persoana participarea in weekend la cursuri poate constitui un dezavantaj, pentru alta persoana este situatia ideala. In acest fel, fiecare dintre avantaje poate deveni intr-o forma sau alta dezavantaj", spune Mihaela Deacu.
In cele din urma, indiferent de plusuri sau minusuri, daca cel care intentioneaza sa urmeze cursurile unui MBA nu are un scop pe care vrea sa il atinga, atunci acesta poate fi mai putin valoros. Un lucru foarte important in ceea ce priveste absolvirea unui MBA este ca studentul sa isi doreasca foarte mult sa realizeze ce si-a propus, astfel incat cunostintele dobandite si networkingul il pot ajuta sa faca acest lucru. Fara un scop insa, tot efortul nu are niciun sens.
In momentul in care acest scop exista, nu mai conteaza care este profilul celui care incepe un MBA.
"Nu este neobisnuit ca doctorii, avocatii, arhitectii, inginerii sau antreprenorii sa se inscrie la MBA. Fiecare dintre acestia are nevoie sa stie cum functioneaza afaceri intr-un mediu trans-national. De asemenea, si politicienii, jurnalistii sau artistii pot face un MBA. Oricine poate face un MBA", afirma Olson.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO