Top MBA

Scolile de business asiatice incep sa castige teren in fata americanilor

Scolile de business asiatice incep sa castige teren in fata americanilor
23.03.2009, 15:14 11

Aproximativ 65% din scolile americane de business au raportat anul trecut mai putine solicitari din partea studentilor din afara Statelor Unite fata de numarul de aplicatii ale studentilor straini din 2003, conform Top MBA 2009, realizat de cotidianul britanic de business Financial Times (FT), desi americanii au redus din restrictiile impuse imigrantilor dupa atacurile teroriste din septembrie 2001.

Intrebati de unde si-ar recruta angajatii, jumatate din absolventii celor mai bune 100 de pro-grame MBA din lume au spus ca ar alege fosti studenti ai scolii de business din cadrul Universitatii chineze Ceibs (China European Inter-national Business School) si numai 2% ar alege executivi care au absolvit cel mai bun program de MBA din lume, care este oferit, conform publicatiei FT, de University of Pennsylvania: Wharton.
Odata cu cresterea numarului de programe de top MBA oferite in Asia, multi dintre studentii de origine asiatica prefera sa faca un MBA in tara din care provin, decat sa urmeze acest tip de cursuri in SUA sau in Europa, fiind motivati si de ritmul rapid de crestere al economiei chineze din ultimii ani.
Pentru prima oara in zece ani, de cand FT a inceput sa faca o clasificare a celor mai bune programe de MBA din lume, anul acesta s-a aflat in top 10 si scoala de business Ceibs cu sediul in Shangai, clasata pe locul opt in top. Un salt semnificativ l-a facut si scoala britanica de business London Business School, care a urcat de pe pozitia a opta, ocupata in topul FT in 1999, pana pe locul doi in acest an.
Principalul avantaj al programelor MBA din SUA este ca absolventii isi gasesc joburi convenabile intr-o perioada scurta de timp dupa absolvire. 93% din cei mai recenti absolventi ai programelor de MBA din cadrul Universitatii Harvard isi gasesc loc de munca sau accepta o oferta de angajare la numai trei luni dupa terminarea programului de administrare a afacerilor, pe cand numai 42% din absolventii programelor oferite de Universitatea Coppead din Brazilia (aflata pe locul 92 in topul celor mai bune universitati din lume) au reusit sa se angajeze in acelasi interval de timp, in conditiile in care scoala punea la dispozitie locuri de munca pentru toti absolventii.
Totusi, doar 29% din absolventii celui mai bun MBA din lume oferit de University of Pennsylvania: Wharton si-au indeplinit obiectivele pentru care au urmat aceste cursuri, procent semnificativ in raport cu cel obtinut de Stanford Uni-versity (aflata pe locul sase in topul celor mai prestigioase scoli de business), unde numai 3% din absolventi si-au atins tinta dupa absolvire si s-au angajat.
In ultimii trei ani, dintre absolventii programului oferit de University of Pennsylvania, numai 2% au ales sa faca studiile doctorale in cadrul aceleiasi scoli de business. Un procent semnificativ pentru acest indicator l-a obtinut Universitatea Insead din Franta (clasata pe locul 5 in top), intrucat 48% din absolventi au urmat studiile doctorale tot in cadrul universitatii.
Absolventii celui mai bine cotat program MBA din lume au un salariu mediu lunar de 14.150 de dolari, cel mai bine platiti fiind absolventii programului american de MBA Stanford University, care castiga in medie 14.200 de dolari pe luna, potrivit editiei din acest an a Top MBA realizat de FT.
Cei care aleg sa urmeze cursurile unui program de MBA din Europa trebuie sa se astepte la castiguri mai mici decat daca ar absolvi un MBA in SUA.
Absolventii programului de MBA de la scoala de business IMD din Elvetia castiga lunar 12.600 de dolari, desi MBA-ul elvetian ocupa a cincea pozitie in topul FT al celor mai bune cinci programe europene. Absolventii London Business School, din Marea Britanie, institutie care ofera cele mai bune programe de MBA din Europa, in opinia publicatiei de business, castiga lunar cu circa 100 de dolari mai putin decat absolventii altei scoli europene, Insead, care castiga 12.300 de dolari.
Si absolventii programelor de MBA din China castiga mai putin decat cei care au urmat programele americane. Un proaspat absolvent al programului de MBA din cadrul Universitatii Ceibs castiga, in medie, 11.420 de dolari pe luna.
Topul MBA din 2009 a fost realizat din informatiile furnizate de 9.000 de absolventi ai scolilor de business care lucreaza in 130 de state. Cele mai multe universitati din topul FT, care reuneste 100 de institutii din peste 10 tari, sunt din Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Canada si Spania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO