Topurile ZF

Topul caselor de avocatura de business: marile firme au inregistrat venituri in crestere cu 30%

Topul caselor de avocatura de business: marile firme au inregistrat venituri in crestere cu 30%
18.03.2009, 00:00 1163

Veniturile efective ale celor mai mari firme de avocatura de pe piata locala au crescut in medie cu 30% pe parcursul anului trecut, la un total de 77 de milioane de euro, tinand cont de declaratiile anuale de venit depuse de opt dintre cele mai mari firme de pe piata locala si obtinute de ZF.

Cele mai mari venituri au fost incasate de firmele Tuca Zbarcea & Asociatii (18,5 mil. euro), Musat & Asociatii (15,3 mil. euro) si Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (14,8 mil. euro), cele trei firme fiind cele mai mari si potrivit datelor financiare din 2007.
Urmatoarele firme, in functie de veniturile incasate in 2008, au fost Stoica & Asociatii (7,3 mil. euro), Popovici Nitu & Asociatii (6,7 mil. euro), Schoenherr si Asociatii (5,9 mil. euro), Voicu Filipescu (4,7 mil. euro) si D&B David si Baias (4,5 mil. euro).
Toate aceste case de avocatura au inregistrat un avans al cifrei de afaceri in 2008 cu valori cuprinse intre 5% (Stoica & Asociatii) si 63% (Tuca Zbarcea & Asociatii), pe fondul cresterii echipelor la majoritatea dintre aceste firme si al activitatii in crestere, in special in primelor noua luni ale anului.
Ulterior, pe fondul incertitudinilor economice aparute pe finalul anului, nivelul veniturilor nu a mai fost la fel de ridicat, iar pentru acest an marile firme de pe piata au prognoze mai putin optimiste, fiind asteptata o reducere a ritmului de crestere sau chiar o scadere a pietei.
O mare parte dintre firme au recurs la migrari de avocati din departamentele cele mai afectate de criza, precum real estate sau fuziuni si achizitii, catre noi domenii care furnizeaza mai multe contracte, printre care litigii, arbitraje sau concesiuni.
Potrivit datelor existente, casa de avocatura Stoica & Asociatii, coordonata de catre Valeriu si Cristiana Stoica, si-a pastrat pozitia a patra de anul trecut, inregistrand venituri de 7,3 milioane de euro, cu o echipa de avocati de doua ori mai mica decat ocupantele primelor trei locuri.
Casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, care a asistat anul trecut, printre altele, fondul Oresa la achizitia companiei Fabryo de la Daniel Guzu si a afacerilor de BCA si prefabricate de la Somaco, precum si numeroase tranzactii imobiliare ale unor investitori precum Immoeast, TriGranit sau RED, a inregistrat o crestere cu 10% a veniturilor incasate, fara a include refacturari de costuri sau servicii ale subcontractorilor.
D&B David si Baias, firma corespondenta a companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, a inregistrat o crestere a veniturilor incasate de aproape 50%, pana la un nivel de 4,5 milioane de euro, dupa ce a asistat anul trecut proprietarii centrului comercial Iris Shopping Center in procesul de vanzare catre DEGI, pentru 147 milioane de euro, dar si pe Jean Valvis la vanzarea afacerii LaDorna catre francezii de la Lactalis, afacere evaluata la peste 70 de milioane de euro.
Firmele de avocatura internationale evita sa faca publica cifra de afaceri a unui birou anume, deoarece o parte dintre contracte sunt derulate de catre avocati din mai multe tari, insa incasarile se fac pe un singur birou. "Schoenherr si Asociatii coordoneaza activitatea Schoenherr in sud-estul Europei. Un numar important de avocati din biroul de la Bucuresti au lucrat in decursul lui 2008 si in proiecte ale birourilor din Belgrad, Sofia, Viena, Republica Moldova si Turcia, cifra de afaceri corespunzatoare fiind alocata acestor birouri. Cifra de afaceri consolidata a biroului din Romania este de 9,6 milioane de euro, aproximativ 7,4 milioane de euro dupa ce scadem TVA si cheltuielile", spune Sebastian Gutiu, managing partner al Schoenherr si Asociatii.
Potrivit declaratiei anuale de venit, Schoenherr a incasat anul trecut 5,9 milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de 2007.
Piata locala de avocatura, estimata la 250 mil. euro, continua sa fie dominata de catre firmele locale, dar raportul, cel putin numeric, cu firmele internationale
s-a echilibrat in ultimii ani. Alaturi de firme internationale cu o vechime mai mare in piata, precum Salans, Clifford Chance, Schoenherr, CMS Cameron McKenna sau Wolf Theiss, in ultimii ani au mai intrat si casele de avocatura White & Case, Allen & Overy, DLA Piper sau Garrigues, care tintesc si ele un loc in top.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO