ZF 15 ani

2010: Gigantul american GE pleaca de pe piata locala a serviciilor financiare

2010: Gigantul american GE pleaca de pe piata locala a...
21.10.2013, 00:00 42

Americanii de la GE Money, divizia de servicii financiare a gigantului General Electric, s-au hotărât să plece din România după cinci ani în care au investit peste 100 mil. euro, dar fără rezultate vizibile.

Retragerea se face prin vânzarea către parte - nerii turci de la Garanti a participaţiei de 30% din GE Garanti Bank, plus pachete similare în instituţiile financiare nebancare Motoractive (leasing), Ralfi (consumer finance) şi Domenia (credite ipotecare). „Motivul pentru care ne retra - gem din acest parteneriat este legat de strategia glo bală a GE“, a spus Dmitri Stockton, preşe - dintele GE Capital Global Banking. După această consolidare, turcii ajung la ac - tive de 1,5 mld. euro pe plan local, consolidându-şi poziţia de ju că tor de talie medie.

„Nu va exista nicio schim bare privind strate gia şi viziunea de dezvol ta - re“, a spus Ergun Ozen, pre şe - dinte şi CEO al grupului turc Garanti. Nu sunt disponibile infor ma - ţii privind valoa rea tranzacţiei, însă GE a intrat pe piaţă printr-o tri plă achiziţie făcută în 2005 în valoare de 140 mil. euro şi apoi au anunţat pla nuri de investiţii de 50 mil. dolari. Este cea mai im por - tantă retragere de pe piaţă a unui jucător din zona ser vi ciilor financiare de la iz buc nirea crizei în ur mă cu mai bine de doi ani, mişca rea fiind cu atât mai relevantă având în vedere greutatea numelui GE.

Industria financiară ame ricană va rămâne astfel reprezentată în România numai de Citi. Anul trecut şi belgienii de la KBC Consumer Finance au renunţat la piaţa locală. GE Money a venit în România în 2005, când cre di tarea începea să tu re ze motoarele, cum pă - rând de la Fondul Româno - American de Investiţii (RAEF) pachetele de acţiuni deţinute de acesta la societatea de leasing Motoractive, la Ralfi (care vindea credite de consum sub marca Estima Finance) şi la compania de credite ipo te care Domenia Credit.

Valoarea totală a tranzacţiei a fost estimată la 140 de milioane de euro. Un an mai târziu, au anunţat un plan de in - vestiţii de 50 mil. euro pe doi-trei ani, vorbind chiar despre analizarea unor oportunităţi de noi achiziţii. În 2007 a apărut şi intenţia de fuzionare a celor trei companii cu sucursala locală a băncii turce Garanti, pe baza unui parteneriat încheiat în Turcia între GE şi Dogus Group, care controlează Garanti, şi care s-a materializat anul acesta.

Acest articol a fost publicat iniţial în ediţia tipărită din 17 decembrie 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO