Banca Transilvania

Banca Transilvania şi-a luat adio de la credite de 125 mil. €, dar tot a făcut profit de 15 mil. €

Banca Transilvania şi-a luat adio de la credite de 125...

Autor: Ştefan Stan

30.10.2013, 00:00 162

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare bancă locală care nu are un acţionar majoritar străin, a raportat pentru anul trecut un profit net de 62 mil. lei (15 mil. euro), cu 85% mai mic decât în 2008, când înregistrase câştiguri record de aproape 400 mil. lei (108 mil. euro) şi ca urmare a vânzării Asiban.

Prăbuşirea profitului a fost determinată de majorarea de cinci ori a cheltuielilor cu provizioanele, la 533 mil. lei (125 mil. euro), din cauza creşterii ponderii creditelor neperformante la 4,8% dintr-un total de 12,17 mld. lei (2,9 mld. euro). Creditele neperformante sunt cele pentru care întârzierile la plata ratelor depăşesc trei luni, fiind considerate pierderi şi provizionate în întregime.

„Am făcut provizion suplimentar nedeductibil în plus faţă de cel aferent creditelor care sunt deja neperformante deoarece credem că economia în 2010 va fi marcată în continuare de dificultăţ i. Credem că într-adevăr aceste credite (neperformante – n. red.) vor mai creşte în primele 6 luni“, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, care conduce banca din Cluj de opt ani.

El deţine şi 0,7% din acţiunile băncii. Din cauza căderii economice, la nivelul întregului sistem bancar s-au înregistrat creşteri puternice ale restanţelor la credite şi, implicit, ale provizioanelor constituite de bănci, astfel că profitul net al tuturor băncilor de pe piaţă a scăzut anul trecut de şase ori, la circa 190 mil. euro, de la un nivel record de 1,2 mld. euro în 2008. Pe de alt parte, şeful Băncii Transilvania spune că a reluat anul trecut creditarea, în special pe segmentul corporate.

Soldul creditelor acordate de Banca Transilvania, în valoare brută, a crescut anul trecut cu 8,5%, adică circa 255 mil. euro, în condiţiile în care la nivelul sistemului bancar creditul neguvernamental a scăzut cu 3,6% faţă de finele lui 2008. „Vrem să obţinem creşteri de două cifre în termeni de credite şi de active.

Sloganul este să fim curajoşi“, a precizat Rekkers. El mai spune că banca dispune de lichidităţi suficiente pentru a creşte creditarea, având un raport credite/ depozite de 0,81. Activele totale au crescut în 2009 cu 14%, la 19,5 mld. lei (4,63 mld. euro). Banca avea ieri o capitalizare de 567 mil. euro la Bursă.

 Acest articol a apărut în ediţia tipărită a ziarului din 3 februarie 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO