ZF 24

1.000 de medicamente au fost scoase de pe piaţă în ultimii patru ani

1.000 de medicamente au fost scoase de pe piaţă în...

Autor: Ioana David

06.02.2014, 20:49 143

Peste 1.000 de medicamente din toate ariile terapeutice au dispărut de pe piaţă în ultimii trei-patru ani din cauza taxei clawback şi a faptului că preţurile din România sunt stabilite la nivelul minim european, a spus Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producă­torilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

„Cele mai vulnerabile sunt medicamentele cu preţuri mai mici de 25-30 de lei“, a spus Damian, care a arătat că în cazul în care se aplică o taxă clawback de 30% la un produs de 25 de lei, producătorul încasează 17 lei, ceea ce este puţin. Taxa clawback se plăteşte doar în industria farmaceutică de către producătorii de medicamente şi se calculează trimestrial în funcţie de consumul de medicamente şi bugetul alocat. Producătorii au anunţat că pentru trimestrul IV au primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) o înştiinţare de plată pentru un clawback cu 30% mai mare faţă de trimestrele anterioare, nivel pe care spun că nu îl mai pot suporta. Producătorii de medicamente vor ca statul să aloce mai mulţi bani pentru medicamente astfel încât diferenţa dintre consum şi sumele alocate să se reducă.

„Sunt deja la nivelul producătorilor analize interne pentru a vedea dacă renta­bilitatea acestor produse va scădea şi atunci unele dintre ele vor dispărea“, a mai spus Damian. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO