ZF 24

A şaptea parte din PIB-ul lumii, în vizită la Bucureşti

A şaptea parte din PIB-ul lumii, în vizită la Bucureşti

Autor: Adelina Mihai

24.11.2013, 20:50 1866

În cea mai lungă vizită a unui mare şef de stat din ultimii 30 de ani la Bucureşti, premierul Chinei, Li Keqiang, îm­preu­nă cu o delegaţie impresionantă de înalţi oficiali şi şefi de companii din această ţară, soseşte astăzi în România, pentru a participa la un summit China - Europa Centrală şi de Est.

Cu această ocazie, vor veni la Bucureşti şi 16 prim-mi­niştri din ţările membre ale Uniunii Europene din regiunea Europei Centrale şi de Est. Pre­mierul Chinei va pleca joi, 28 noiembrie, din România.

Anul trecut, economiile ţărilor din zona Europei Centrale şi de Est au avut un PIB însumat de 1.400 de miliarde de dolari, iar China a avut un PIB de 8.350 de miliarde de dolari, al doilea din lume după SUA, care a avut un PIB de 15.700 mld. dolari, potrivit statisticilor Băncii Mondiale. Cu aproape 10.000 de miliarde de dolari PIB însumat, China şi statele din Europa Centrală şi de Est au a şaptea parte din PIB-ul lumii, de circa 70.000 de miliarde de dolari în 2012.  România a avut un PIB de 175 de miliarde de dolari în 2012.

Alături de premierul chinez şi de premierul Victor Ponta, la summit vor participa şefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei, precum şi ministrul de externe din Letonia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO