ZF 24

Acuzaţii grave la adresa giganţilor străini care au cumpărat energia locală: „Externalizaţi profiturile, internalizaţi costurile şi faceţi investiţii cu vechituri“

Acuzaţii grave la adresa giganţilor străini care au...

Autor: Roxana Petrescu

02.10.2013, 00:08 1499
Tensiunile din sectorul energetic escaladează în fiecare lună, ţinta atacurilor politice fiind marile grupuri energetice străine care au venit şi au luat bucăţi din sistemul local de distribuţie, dar a căror activitate nu a dus la îmbunătăţirile promise. Datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că anul trecut în zona urbană clienţii celor opt companii de distribuţie de electricitate, dintre care cinci sunt private, au stat în beznă din cauza întreruperilor neplanificate patru ore şi jumătate, în timp ce la sate durata a fost de aproape 18 ore, rezultând o medie pe ţară de peste 10 ore. Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania), firmele care în total controlează cinci companii de distribuţie a energiei, nu răspund la acuzaţii.
 
„Ne aşteptam ca prin privatizări calitatea servi­ciului să crească, dar vedem că cele mai multe probleme apar în cazul companiilor private şi sunt legate de investiţiile făcute şi de calitatea investiţiilor. Aceste companii trebuie să-şi revizuiască politica“, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, în cadrul unei conferinţe.
 
Atacul lui Niţă vine în contextul în care energia oricum s-a dovedit un sol fertil pentru multe scandaluri anul acesta, pornind de la modificarea schemei de sprijin pentru regenerabile, care apăsa prea mult în facturile industriei afectate de criză, liberalizarea preţurilor la energie şi gaze şi scumpirile aferente, până la problemele apărute în sistemul de producţie din cauza scăderii cererii şi a ponderii semnificative la care a ajuns energia eoliană, preluată cu prioritate în sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24