ZF 24

Ajutor de stat pentru investitii de peste 100 de milioane de euro si 500 noi locuri de munca

18.02.2008, 21:21 17

Firmele care investesc peste 100 de milioane de euro si creeaza cel putin 500 de locuri de munca vor primi, in anumite conditii, sume nerambursabile de la bugetul de stat, daca Guvernul aproba un proiect de hotarare privind dezvoltarea regionala, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor, informeaza Mediafax.

Proiectul detaliaza schema de ajutor de stat in cazul investitiilor mari pentru dezvoltare regionala, care va corespunde reglementarilor europene in domeniul, iar, pana in 2013, bugetul pentru aceste ajutoare va reprezenta echivalentul in lei a 575 milioane euro.

Bugetul mediu anual va fi de 115 milioane euro, in limita plafoanelor bugetare anuale stabilite pe perioada celor cinci ani.

Odata convenita cu expertii Comisiei Europene, toate sumele acordate marilor investitori vor fi aprobate dupa principiile schemei de ajutor de stat, unele dintre proiecte urmand sa fie aprobate la nivel national, fara ca documentatia sa primeasca si avizul CE.

Pana in prezent, toate eventualele ajutoare de stat in cazul investitiilor erau notificate individual Comisiei Europene.

Firmele care solicita ajutor de stat pentru dezvoltare regionala trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii: intentioneaza sa realizeze o investitie initiala cu o valoare care depaseste echivalentul in lei a 100 milioane de euro, iar valoarea costurilor eligibile depaseste echivalentul in lei a 50 milioane euro si creeaza cel putin 500 de noi locuri de munca; nu inregistreaza debite restante la bugetul general consolidat; nu se afla in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau alte situatii reglementate de lege; nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat; la momentul solicitarii ajutorului de stat prezinta un plan de investitii; nu realizeaza investitii si nu creeaza locuri de munca in pescuit, acvacultura, industria carbunelui, siderurgie, transport, constructii de nave maritime, fibre sintetice, productia primara a produselor agricole.

De asemenea, sunt interzise ajutoarele legate de activitatile de export, mai precis ajutoarele legate de cantitatea exportata, de infiintarea si functionarea unei retele de distributie sau destinate acoperirii altor cheltuieli legate de activitatile de export, precum si ajutoarele de stat care favorizeaza utilizarea produselor nationale in detrimentul produselor din import.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO