ZF 24

Alpha a făcut profit două trimestre, dar pe întreg anul 2013 a rămas cu o pierdere de 5 mil. €

Alpha Bank a încheiat anul 2013 cu o reţea de 249 de sucursale şi agenţii, cu o unitate mai puţin decât în decembrie 2012. Mediafax Foto

Alpha Bank a încheiat anul 2013 cu o reţea de 249 de sucursale şi agenţii, cu o unitate mai puţin decât în decembrie 2012. Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

12.03.2014, 00:04 332

Subsidiarele locale ale grecilor de la Alpha Bank au înregistrat anul trecut o pierdere brută de 4,7 milioane de euro, cu aproape 80% sub nivelul din 2012, potrivit unui raport publicat la Atena. Operaţiunile locale au revenit pe plus în a doua jumătate a anului trecut, dar rezultatul pozitiv nu a reuşit să compenseze integral pierderile din perioada ianuarie-iunie 2013.

Reducerea pierderilor a fost determinată în principal de cheltuielile mai mici cu provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante, în condiţiile în care încasările din dobânzi şi comisioane au rămas slabe, iar cheltuielile operaţionale au crescut.

Alpha Bank a constituit anul trecut provizioane noi în valoare de 64 milioane de euro, cu 28% mai puţin decât în 2008. Trei sferturi din provizioanele noi de anul trecut au fost constituite doar în primul semestru. De exemplu, în trimestrul al patrulea cheltuielile cu provizioanele au scăzut cu 62% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 9 milioane de euro.

„Operaţiunile de pe piaţa românească au revenit în teritoriul pozitiv pe fondul scăderii cheltuielilor cu provizioanele de risc. Lichiditatea a crescut odată cu îmbunătăţirea ratei credite/depozite, în condiţiile în care portofoliul de credite a continuat să se restrângă, iar depozitele au crescut cu un ritm de 15%”, potrivit raportului anual al grupului.

Stocul creditelor a ajuns la 2,9 miliarde de euro în decembrie, fiind în scădere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditele corporate şi cele ipotecare au înregistrat cea mai mare scădere, de peste 7%, în timp ce finanţările de consum au crescut cu două cifre. Creditele de consum au însă o pondere foarte mică, de aproximativ 10%.

Depozitele Alpha Bank au depăşit nivelul de 1,4 miliarde de euro, după o creştere cu 15% pe parcursul anului trecut. Banca fusese afectată de retrageri importante din depozite în 2012 pe fondul crizei din Grecia, dar situaţia a fost redresată între timp. Raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit cu 38 de puncte procentuale şi a ajuns la 206%.

Scăderea bilanţului a afectat veniturile operaţionale, care au scăzut cu 2% anul trecut şi au ajuns la 150 milioane de euro. Cheltuielile operaţionale au crescut în paralel cu aproape 6%, la peste 90 milioane de euro, în condiţiile în care a fost oprit procesul de restructurare a personalului şi reţelei.

Alpha Bank a încheiat anul 2013 cu o reţea de 149 de sucursale şi agenţii, cu o unitate mai puţin decât în decembrie 2012. Banca închisese 15 sucursale în 2012. Numărul angajaţilor a scăzut cu 80 de persoane, la 2.042 de salariaţi. Ritmul de scădere a numărului de salariaţi este totuşi la jumătate faţă de cel înregistrat în 2012.

Rata creditelor neperformante a ajuns la 14,4%, fiind în creştere cu o jumătate de punct procentual faţă de luna decembrie 2012. Ritmul de creştere a creditelor neperformantelor a încetinit vizibil faţă de 2012, când  fusese înregistrat un avans de 3,5 puncte procentuale.

Grecii menţionează în raportul anual că România este una dintre pieţele-cheie pentru grup, în condiţiile în care aici sunt concentrate peste un sfert din activele de 10 mld. euro administrate de Alpha pe pieţele externe.

Afacerile de pe pieţele externe reprezintă 17% din bilanţul Alpha Bank.

Banca locală se situa la finalul anului trecut pe locul opt în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 4,5%, ceea ce înseamnă un volum total de active de circa 3,5 miliarde de euro. Alpha Bank, care în 2009 urcase pe locul patru în sistemul bancar, a pierdut în criză două puncte procentuale din cota de piaţă. Alpha Bank rămâne totuşi cea mai mare dintre cele patru bănci cu acţionariat elen prezente pe piaţa românească.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO