ZF 24

Analiştii: BNR va duce dobânda-cheie la 4% pentru a presa ieftinirea creditelor

Analiştii: BNR va duce dobânda-cheie la 4% pentru a...

Autor: Ciprian Botea

05.11.2013, 00:08 252
Scăderea inflaţiei şi necesitatea stimulării creditului privat sunt argumentele care ar trebui să convingă consiliul de administraţie al BNR să taie cu încă un sfert de punct procentuat dobânda-cheie la lei, la un minim de 4% pe an, în şedinţa de politică monetară de astăzi, susţin analiştii din bănci.
 
Lichiditatea excedentară din piaţă îi determină pe analişti să prognozeze o menţinere a nivelului rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei la nivelul de 15%, o ajustare pe acest segment urmând să aibă loc cel mai devreme la începutul anului viitor. Aceştia nu exclud însă posibilitatea unei reduceri mai ample a dobânzii-cheie, până la un nivel de 3,75% pe an.
 
„Nu exclud în totalitate posibilitatea unei reduceri mai pronunţate a dobânzii-cheie, de 0,5 puncte, care s-ar putea produce nu datorită încetinirii inflaţiei, ci mai ales nevoii de susţinere a creditului în lei, în condiţiile în care cererea internă a avut un impact negativ asupra PIB în prima jumătate a acestui an“, consideră Dorina Cobiş­can, analist în cadrul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO