ZF 24

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Sectorul de construcţii s-a deteriorat în ultimele luni, iar prognoza pe întregul an indică o scădere cu 0,3%

Andrei Rădulescu, senior economist BT: Sectorul de...

Autor: Roxana Rosu

19.07.2017, 10:37 138

Sectorul de construcţii s-a deteriorat în ultimele luni, iar evoluţia lui a fost sub potenţial, prognoza pe întregul an indicând o scădere cu 0,3% faţă de 2016, a spus Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Noile prognoze indică o scădere a acestui sector cu 0,3% an/an în 2017, urmată de o creştere cu ritmuri medii anuale de 0,8% în 2018 şi 3,2% în 2019. Cu alte cuvinte, previzionăm o redinamizare a activităţii în sectorul de construcţii în a doua jumătate a anului curent”.

Conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), sectorul de construcţii a continuat să scadă în mai, evoluţie determinată de declinul investiţiilor publice şi de acumularea de factori de risc la adresa stabilităţii macro-financiare pe termen mediu, cu impact pentru climatul investiţional în sectorul privat.

Astfel, construcţiile au scăzut pentru a doua lună la rând în mai, cu un ritm lunar de 1,3%. Această evoluţie a fost determinată de declinul lucrărilor de construcţii noi şi a celor de reparaţii capitale, cu o dinamică de 5,8% lună/lună fiecare.

Pe de altă parte, lucrările de reparaţii curente au consemnat un avans lunar de 7% în mai.

În dinamică an/an sectorul de construcţii a scăzut cu 16,7% în mai, notându-se declinul componentelor reparaţii curente (cu 28,4% an/an) şi reparaţii capitale (cu 47,7% an/an). De asemenea, lucrările de construcţii noi au consemnat un declin de 4,6% an/an.

În perioada ianuarie-mai anul curent volumul lucrărilor din sectorul de construcţii a scăzut cu 8,6% an/an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO