ZF 24

Anotimpul consolidărilor: Piaţa mondială de fuziuni şi achiziţii a urcat cu 75%, la 6 luni, până la 1.750 miliarde de dolari

Anotimpul consolidărilor: Piaţa mondială de fuziuni...

Autor: Marius Oncu

30.06.2014, 11:09 163

Avansul puternic semnalează o schimbare a modului de gândire în Statele Unite, Europa şi Asia.

Companiile renunţă la aversiunea faţă de risc şi extinderea organică a operaţiunilor, la care au recurs în contextul crizei financiare, odată cu revenirea la ideea că este mai uşor să cumperi creşterea afacerii decât să o obţii pe cale organică.

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a crescut puternic pe toate cele trei continente în perioada ianuarie-iunie, întrucât companiile, multe cu rezerve financiare semnificative, au căutat un să încheie tranzacţii.

În Statele Unite, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor s-a situat la 748,5 miliarde de dolari, cu aproape 75% în urcare comparativ cu anul anterior. În Asia-Pacific, totalul a avansat cu 85%, la 327,8 miliarde de dolari. În Europa, fuziunile şi achiziţiile anunţate au crescut de peste două ori, la 509 miliarde de dolari.

"Companiile au început să accepte că lumea volatilă în care trăim reprezintă noul normal. Va exista întotdeauna un Irak sau o criză a datoriilor suverane gata să se întâmple pe undeva. Tot mai des companiile vor să dea rezultate bune, pe care nu le pot asigura doar prin reduceri de costuri şi activitate organică", a declarat Peter Tague, şef al diviziei Global M&A a Citi.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii a revenit în cele mai multe domenii, cu excepţia celui financiar, unde apetitul este limitat de reglementările stricte.

Multe tranzacţii au avut loc în sănătate, valoarea acestora ajungând la 317,4 miliarde de dolari în primele şase luni, sumă record, cu 15% mai mare decât recordul anterior, înregistrat în prima jumătate din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO