ZF 24

Apple vrea să se împrumute în franci elveţieni pentru a profita de dobânzile mici şi cursul ridicat

Apple vrea să se împrumute în franci elveţieni pentru...

Autor: Anca Dumitrescu

09.02.2015, 19:31 1205

Apple intenţionează să adauge la vânzările record de obligaţiuni pe care le-a efectuat în ultimii doi ani o emisiune de obligaţiuni în franci elveţieni, pentru a profita astfel de nivelul foarte scăzut al dobânzilor, a declarat o persoană apropiată situaţiei, citată de MarketWatch.

Goldman Sachs şi Credit Suisse au fost angajate ca aranjori ai operaţiunii, care ar putea avea loc cel mai devreme marţi, a precizat sursa.

Creşterea puternică a cererii pentru obligaţiunile denominate în franci elveţieni a dus la scăderea randamentului obligaţiunilor guvernamentale în teritoriu negativ, ceea ce înseamnă că investitorii sunt dispuşi să plătească pentru a împrumuta statul elveţian, pe termen de până la 10 ani.

În luna ianuarie, banca centrală elveţiană a eliminat pragul valutar pentru francul elveţian, ceea ce a dus la aprecierea puternică a monedei.

Randamentul negativ al obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani, în prezent de -0,34%, face ca şi Apple să să poată împrumuta ieftin, întrucât preţurile obligaţiunilor companiilor sunt corelate în general cu preţurile titlurilor de stat.

Apple nu a decis care va fi termenul scadent al obligaţiunilor, dar compania ar putea vinde obligaţiuni pe termen scurt cu randament negativ, o premieră pentru o emisiune făcută de o companie în Europa.

Sursa a mai spus că Apple ar putea vine şi obligaţiuni pe termen de 10 ani sau de 15 ani, cu un randament scăzut, de o singură cifră.

Apple a vândut în urmă cu o săptămână obligaţiuni în valoare de 6,5 miliarde de dolari, peste suma de 5 miliarde de dolari pe care intenţiona să o atragă iniţial, la costuri în scădere.

Ironia sorţii: abia acum este cel mai bun moment să iei un credit în franci elveţieni

Vânzarea a inclus cinci emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 5, 7, 10, 15 şi 30 de ani şi a avut loc după ce Apple a raportat o creştere de 30% a veniturilor, la 74,6 miliarde de dolari, în primul trimestru fiscal (octombrie-decembrie). Profitul net a urcat cu 38%, la 18 miliarde de dolari, cel mai mare câştig trimestrial înregistrat vreodată de o companie.

Pentru emisiunea pe 30 de ani, în valoare de 2 miliarde de dolari, Apple va plăti investitorilor o dobândă de 3,45% pe an, cu 0,3 puncte procentuale sub randamentul minim record la care se tranzacţionau obligaţiunile corporate cu maturităţi similare în şedinţa anterioară vânzării.

Incluzând emisiunile de săptămâna trecută, Apple a împrumutat în ultimii doi ani 39 de miliarde de dolari de pe pieţele de capital, fondurile strânse fiind folosite pentru pentru plata programelor de răscumpărare de acţiuni şi a dividendelor.

Apple, cea mai profitabilă companie listată la bursa din New York, preferă să se împrumute pe piaţă decât să retragă bani din rezervele proprii, în condiţiile în care grupul îşi păstrează majoritatea lichidităţilor în străinătate, pentru a le proteja de fiscul american.

La finele anului 2014, rezervele Apple în numerar şi certificate de trezorerie se situau la circa 178 miliarde de dolari, dintre care 157,8 miliarde de dolari erau deţinute de subsidiarele din străinătate. Apple ar trebui să plătească guvernului SUA un impozit pe profit de 35% în cazul repatrierii fondurilor din străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO