ZF 24

Asociatia Investitorilor cere Parlamentului capetele sefilor CNVM

08.10.2008, 19:06 13

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) cere Parlamentului sa revoce conducerea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), pe care o acuza ca este principala responsabila pentru deteriorarea increderii investitorilor in piata de capital, si vrea ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa adopte masuri de incurajare a investitiilor.

"Solicitam Parlamentului revocarea tuturor membrilor CNVM pentru distrugerea totala a increderii investitorilor in piata de capital din Romania si numirea in functiile de comisari CNVM a unor persoane cu un inalt grad de profesionalism, cu larga experienta pe piata de capital, capabile sa adopte in cel mai scurt timp un set de masuri obligatorii pentru redobandirea increderii investitorilor", sustin reprezentantii AIPC.

Asociatia cere Consiliului BVB convocarea de urgenta a unei adunari generale care sa aprobe un program de masuri coerente pentru incurajarea investitiilor pe piata de capital, incluzand modificarea unor reglementari neclare, interpretabile sau care ingreuneaza tranzactionarea.

AIPC sustine ca evolutia preturilor instrumentelor financiare tranzactionate in Romania este puternic influentata de grava criza globala, insa entitatile pietei locale au de asemenea "o responsabilitate evidenta si explicita".

Asociatia acuza CNVM ca a incercat sa transforme Rasdaq dintr-o piata reglementata intr-un sistem alternativ de tranzactionare fara reguli ferme privind transparenta si protectia investitorilor, ca insista asupra mentinerii pragului de detinere la SIF-uri si a tolerat nejustificat absenta consolidarii situatiilor financiare de catre SIF-uri.

De asemenea, potrivit AIPC, unele reglementari ale BVB includ dispozitii care ingreuneaza activitatea de tranzactionare, iar Bursa de la Bucuresti este, in unele situatii. in contradictie cu principiile care guverneaza in societatile dezvoltate pietele de capital, intre acestea regasindu-se si limita de variatie zilnica maxima admisa, dar si posibilitatea suspendarii intregii piete in cazurile unei fluctuatii a preturilor dincolo de aceasta limita, sustine AIPC.

"Asemenea masuri, de suspendare a activitati de tranzactionare pe o intreaga piata, sunt de natura mai degraba sa afecteze pe termen lung increderea investitorilor in intreaga piata decat sa protejeze portofoliile acestora de deprecieri cauzate de o panica exacerbat", conchid reprezentantii AIPC.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO