ZF 24

„Băieţii deştepţi“ ai finanţelor mondiale au sărăcit cu 28 de miliarde de dolari anul trecut

„Băieţii deştepţi“ ai finanţelor mondiale au...

Autor: Roxana Pricop

22.07.2013, 20:53 220

Cei mai mari o sută de manageri de investiţii alternative din lume au pierdut 28 miliarde de dolari din avere anul trecut din cauza profiturilor mediocre pe care le-au raportat şi a retragerilor făcute de investitorii nemulţumiţi, arată o statistică realizată de compania americană de consultanţă Towers Watson. Altădată supranumiţi „băieţii deştepţi“ de pe Wall Street, managerii de investiţii alternative şi-au pierdut din notorietate din cauza pariurilor ratate.

La finalul anului trecut, cele mai mari firme de administrare de investiţii alternative din lume gestionau active totale de 3.108 miliarde de dolari, plasate în proprietăţi imobiliare, în fonduri de hedging, de private equity, în mărfuri şi infrastructură. Comparativ cu anul 2011, din conturile celor mai mari o sută de jucători s-au evaporat 28 de miliarde de dolari, în condiţiile în care 2010 şi 2009 au fost ani de creşteri.

Scăderea de active raportată are loc în condiţiile în care 2012 a fost un an dificil pentru fondurile de hedging (în traducere fonduri cu capital speculativ), care deţin cea mai ridicată pondere în clasamentul fondurilor de investiţii alternative. Fondurile de hedging au încheiat anul 2012 cu un randament mediu de circa 5%, mult sub creşterea de 13% a indicelui american S&P500. Subperformanţa faţă de indicele american i-a nemulţumit pe mulţi dintre investitori, care şi-au retras masiv banii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO