ZF 24

Băncile au ţinut la BNR câte 2,2 miliarde de lei în fiecare zi lucrătoare din iunie

Băncile au ţinut la BNR câte 2,2 miliarde de lei în...

Autor: Ciprian Botea

08.07.2013, 09:00 310

Băncile au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, 2,17 miliarde de lei (485 mil. euro) în fiecare zi lucrătoare din luna iunie, de patru ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reflectă om îmbunătăţire semnificativă a lichidităţii pe piaţa monetară. Sumele depuse zilnic la BNR au crescut de patru ori şi faşă de media celor cinci luni anterioare din acest an.

Creşterea faţă de nivelul de la începutul anului vine în contextul în unei luni agitate pe piaţa valutară, în care cererea de valută din parte străinilor care şi-au lichidat deţinerile de titluri de stat a crescut puternic, băncile fiind inundate practic cu lichiditate în lei. Totodată, bancherii rămân reticenţi în a-şi asuma riscuri prea mari prin creditarea economiei şi preferă alternativa plasamentelor la BNR, la o dobândă minimală. BNR a plătit în iunie o dobândă de 2,25% pe an pentru sumele plasate de bănci prin facilitatea de depozit pe o zi.

Dobânda a coborât la 2% pe an începând de luna aceasta ca urmare a reducerii dobânzii de politică monetară la 5% pe an. Volumul total al sumelor rulate prin facilitatea de depozit a fost de 41,2 miliarde de lei (9,3 mld. euro) în luna mai. Această facilitate este oferită ca un debuşeu, dealerii putând să plaseze la sfârşitul fiecărei şedinţe de tranzacţionare leii în exces în depozite pe o zi la BNR dacă nu reuşesc să găsească alte plasamente (în credite pentru clientelă sau la alte bănci comerciale care ar avea nevoie de lichidităţi).

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO