ZF 24

Bancile private din Germania sustin mentinerea dobanzii la euro la 4%

Bancile private din Germania sustin mentinerea dobanzii la euro la 4%
21.11.2007, 16:48 11

Asociatia bancilor private din Germania (BDB) sustine decizia Bancii Central Europene (BCE) de a mentine dobanda de referinta la nivelul de 4%, intrucat eventuale majorari ar creste riscul asupra economiei, se arata intr-un raport al BDB, citat de Reuters.

Accelerarea inflatiei peste nivelul de 2% tintit de BCE si cresterea masei monetare sustin o majorare viitoare a dobanzii de referinta pentru zona euro doar daca sunt privite separat, se mentioneaza in raportul BDB.

Majorarea ratei dobanzii ar duce la continuarea aprecierii monedei unice europene si la intensificarea riscurilor asupra economiei, dar si la neincredere pe pietele financiare, considera reprezentantii bancilor germane.

Avand in vedere aceste date, decizia BCE de a opri ciclul de majorare a ratei dobanzii este corecta, mai ales ca aprecierea euro si tensiunile de pe pietele monetare au acelasi impact ca si o crestere a dobanzii.

Potrivit datelor biroului de statistica al UE, Eurostat, preturile de consum in cele 13 tari care utilizeaza moneda euro au crescut in octombrie cu 0,5% comparativ cu luna septembrie si cu o rata anuala de 2,6%, ca urmare a costurilor ridicate ale petrolului si alimentelor, depasind nivelul de 2% tintit de BCE.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO