ZF 24

Băncile străine ar putea fi interzise în City-ul londonez

City of London este unul dintre cele mai mari centre financiare şi de business ale lumii

City of London este unul dintre cele mai mari centre financiare şi de business ale lumii

Autor: Daniela Stoican

26.02.2014, 20:18 1254
Banca Angliei a avertizat băncile din afara UE care au sucursale în Marea Britanie că le-ar putea fi interzise opera­ţiunile în City of London, centrul financiar al Londrei, din cauza îngrijorărilor privind slaba lor reglementare, scrie The Telegraph.

Autoritatea de Reglementare Pru­denţială (PRA), care supraveghează sistemul bancar britanic, a stabilit pentru prima dată o serie de condiţii pentru băncile din afara UE care vor să facă afaceri în Marea Britanie.

Într-un document consultativ publicat ieri, autoritatea de reglementare arată că va cere autorităţilor străine de regle­mentare să se supună standardelor de supraveghere britanice pentru ca PRA să continue să permită sucursalelor străine să funcţioneze în Marea Britanie. Dacă standardele nu vor fi respectate, activi­tatea unor grupuri financiare din anumite ţări ar putea fi complet interzisă în Marea Britanie şi în City of London.

Prin intermediul sucursalelor din Marea Britanie băncile străine pot face afaceri în statul insular fără să fie nevoite să îndeplinească standardele mai stricte impuse de autorităţile britanice în cazul subsidiarelor. Spre deosebire de o sub­sidiară, o sucursală nu trebuie să opereze ca o entitate juridică separată cu capital propriu şi continuă să fie reglementată de ţara de origine.

Potrivit reglementărilor propuse, sucursalele de bănci străine va trebui să ofere PRA informaţii financiare detaliate pentru a permite oficialilor săi să evalueze impactul pe care l-ar putea avea o situaţie dificilă asupra sistemului financiar.

În plus, băncile străine va trebui să vină cu soluţii pentru cazul în care ar ajunge în faliment din cauza unei noi crize.

Dar cea mai controversată măsură va fi introducerea unui sistem de evaluare a autorităţilor de reglementare străine, care ar permite PRA să retragă licenţele de operare ale băncilor din anumite state dacă este îngrijorată de calitatea supra­vegherii din ţările respective.

Cu toate acestea, reglementările sunt menite să încurajeze un număr mai mare de instituţii financiare străine, mai ales din China, să înfiinţeze sucursale la Londra.

Autorităţile britanice vor să cimenteze poziţia City-ului londonez ca principal centru de trading al Europei şi al lumii şi să transforme Londra într-un centru de tranzacţionare pentru moneda chinezească.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO