ZF 24

BCR şi BRD au tras în jos creditul pentru firme cu 2,8 mld. lei în sem. I

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

22.09.2013, 21:15 1021

BCR şi BRD, de care depinde aproape 40% din piaţa creditului din România, şi-au redus portofoliile nete de finanţări cu 4 mld. lei în prima jumătate a acestui an, din care 3 mld. lei reprezintă scăderea de sold înregistrată de BCR.

Cu o rată a creditelor neperformante de aproape 30% în cazul BCR, respectiv de 22,2% la BRD - ambele peste media pieţei, cele două bănci se arată mai preocupate de reducerea expunerii la risc decât de relansarea vânzărilor de cre­dite.

Afectat în mod deosebit de fenomenul dezintermedierii este segmentul clientelei corporate: BCR şi-a redus soldul finanţărilor pentru companii cu nu mai puţin de 2 mld. lei (8%) în semestrul I, în timp ce la BRD portofoliul s-a subţiat cu circa 860 mil. lei (4,6%).

La BCR declinul este explicat inclusiv de prelungirea procesului de reorganizare a structurilor care servesc clienţii companii, cu tot cu disponibilizări şi noi recrutări. Ambele bănci continuă să reclame cererea slabă de credite, însă oricum prioritatea momentului tinde să fie digerarea portofoliilor de credite proaste, ceea ce presupune alocarea de resurse dedicate proceselor de restructurare şi executare a creanţelor. Iar magnitudinea unui portofoliu precum cel al BCR (circa 4 mld. euro) bruiază întreaga piaţă.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO