ZF 24

Bloomberg: Forţele de scindare din Europa cresc pe măsură ce importanţa uniunii scade

Romano Prodi, fost preşedinte al CE: Pe termen scurt şi mediu riscul real este acela ca uniunea să devină din ce în ce mai irelevantă. AFP/Mediafax Foto

Romano Prodi, fost preşedinte al CE: Pe termen scurt şi mediu riscul real este acela ca uniunea să devină din ce în ce mai irelevantă. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

22.10.2013, 18:22 775

Ceea ce fondatorii UE au vrut în anii 1950 să fie „o uniune şi mai strânsă“ riscă acum să evolueze în direcţia opusă. Marea Britanie ameninţă cu ieşirea, zona euro, după patru ani de criză a datoriilor, riscă să se destrame, forţele antieuro câştigă teren în Franţa, inima UE, iar separatiştii fac presiuni în Marea Britanie, Bel­gia şi Spania, se arată într-o analiză a Bloomberg.

Mixul dintre letargia economiei, crizele politice şi datoriile în creştere face ca Europa să ră­mână în urma puterilor emergente precum China. Poziţia globală a Europei se erodează. Ponderea PIB-ului zonei euro în cel mondial s-a redus la 13%, de la 18% în 1999, când s-a format uniunea monetară, potrivit datelor FMI.

„Situaţia este chiar delicată, dar scenariul dispariţiei sau prăbuşirii Europei nu este real“, a asigurat Romano Prodi, fostul premier italian şi preşedinte al Comisiei Europene. „Pe termen scurt şi mediu riscul real este acela ca uniunea să devină din ce în ce mai irelevantă“, a explicat el.

Dar acesta nu este singurul scenariu. Prăbuşirea, declinul lent sau renaşterea sunt singurele opţiuni pentru UE, consideră analiştii serviciilor americane de informaţii. Destrămarea celei mai mari pieţe din lume, cu 28 de ţări şi 507 milioane de consumatori, nu este scenariul de bază al agenţiei americane de spionaj. Analiza lor „Perspectivele globale“, publicată în aceeaşi zi din decembrie 2012 în care liderii UE au acceptat la Oslo Premiul Nobel pentru Pace, a găsit o probabilitate „redusă“ de prăbuşire, în care euro, piaţa unică şi ordinea socială sunt grav perturbate.

La fel de improbabilă este şi utopia federală schiţată pe 3 octombrie de legiuitorii europeni conduşi de Guy Verhofstadt, fostul premier al Belgiei. Transformarea Comisiei Europene în guvernul UE, impunerea de taxe la nivelul blocului comunitar şi prioritizarea politiclor UE în defavoarea voturilor naţionale nu au şanse de succes în nicio capitală.

„Ceea ce vedem peste tot în Europa este mai multă naţionalizare a politicilor în locul unei federalizări mai ample“, crede Elina Viilup, fost consilier în Parlamentul European din partea Estoniei.

În schimb, Europa trăieşte ceea ce analiza spionilor americani descrie a fi „un declin lent“: CE se aşteaptă ca economia zonei euro să scadă cu 0,4% anul acesta, rămânând în urma economiei americane pentru al cincilea an consecutiv. Centrul de Cercetare Pew a descris UE ca fiind „noul om bolnav al Europei“.

Thomas Bellinck, un director de teatru din Belgia, a stabilit data prăbuşirii UE: 2018. Apocalipsa face obiectul unei expoziţii numite „Viaţa în fosta UE: Ultimii ani ai lungii păci“ în care sunt prezentate cele şase decenii de pace europeană de dinanintea dominaţiei naţionalismului, un răgaz în care tehnocraţii erau prea preocupaţi cu reglementarea „diametrului roşiilor“ în timp ce experimentul lor cu democraţia multinaţională eşua.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO