ZF 24

Banca Mondială avertizează Rusia că economia i s-ar putea contracta cu 1,8% în acest an din cauza crizei din Ucraina

Banca Mondială avertizează Rusia că economia i s-ar...

Autor: Marius Oncu

26.03.2014, 17:31 329

Escaladarea conflictului ar genera incertitudini privind eventuale sancţiuni din partea statelor occidentale şi răspunsul Rusiei la acestea, precum şi declinul încrederii consumatorilor şi companiilor, se arată într-un raport al băncii, citat de cotidianul Wall Street Journal.

Banca Mondială este prima instituţie financiară internaţională care avertizează că economia Rusiei s-ar putea contracta în 2014 din cauza conflictului cu Ucraina.

În decembrie, banca estima un avans moderat al PIB, de 2,2% pentru acest an.

"Ne aşteptăm ca riscurile politice să predomine pe termen scurt", a notat instituţia.

În cazul în care impactul crizei declanşate de anexarea regiunii ucrainene Crimeea va avea o durată scurtă, creşterea economică a Rusiei se va situa la numai 1,1% în acest an şi la 1,3% anul următor, în contextul lipsei reformelor şi încrederii scăzute a consumatorilor şi investitorilor.

În ambele scenarii, banca nu ia în calcul impunerea de sancţiuni comerciale Rusiei de către statele occidentale.

Guvernul de la Kremlin estima o creştere a PIB de 2,5% pentru acest an, dar mai mulţi oficiali au semnalat că ţinta ar putea fi revizuită în aprilie.

Banca Mondială se aşteaptă ca Rusia, în contextul actual, să renunţe complet la ideea de a efectua reforme structurale.

Instituţia estimează că ieşirile de capital din Rusia vor ajunge în cel mai rău caz la 150 de miliarde de dolari în acest an, în timp ce într-un scenariu mai optimist s-ar putea situa la 85 miliarde de dolari. Ministerul Economiei de la Moscova a avertizat, luni, că ieşirile de capital sunt estimate la 70 de miliarde de dolari doar în primul trimestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO