ZF 24

BNR respinge al doilea vice numit politic la EximBank: Carmen Radu renunţă la post

BNR respinge al doilea vice numit politic la EximBank:...
11.08.2013, 12:57 2181

Carmen Radu, desemnată de liberali încă de la începutul anului să ocupe al doilea post de vicepreşedinte din organigrama băncii controlate de stat EximBank, a decis să renunţe la această poziţie. Oficial, renunţarea este explicată de bancă prin “raţiuni personale”, însă surse de pe piaţă afirmă că motivul stă în refuzul BNR de a-i acorda autorizaţia pentru o funcţie de vicepreşedinte cu atribuţii-cheie în domeniul riscului.

Carmen Radu ar fi astfel al doilea candidat la funcţia de vicepreşedinte al EximBank care este respins de BNR, după ce Mihai Mandreş a avut o experienţă similară în toamna anului trecut. În ambele cazuri banca centrală a invocat lipsa de experienţă relevantă în raport cu atribuţiile specifice postului.

Dacă Mandreş nu a ocupat niciodată vreo funcţie de top management în sistemul bancar, Carmen Radu are totuşi în CV patru ani în care a fost chiar preşedinte al EximBank, în timpul guvernului Tăriceanu. Anterior ea nu deţinuse nicio funcţie în banking, venind din Finanţe.

Candidatura sa la un post de vicepreşedinte a primit girul oficial al Ministerului Finanţelor în aprilie, apoi urmând procedura de autorizare care s-a încheiat cu refuzul BNR.

Se împlineşte astfel un an de când noua putere politică încearcă să instaleze o nouă echipă la conducerea EximBank şi nu reuşeşte decât parţial. Funcţia de preşedinte a fost preluată din toamna trecută de Traian Halalai, care se bucură de susţinerea premierului Victor Ponta, Paul Ichim şi-a păstrat locul de vicepreşedinte pe care l-a primit în 2009, în timp ce al doilea post de vice este şi astăzi vacant. Urmează că Finanţele care controlează 95% din EximBank să vină cu o nouă nominalizare. Rămâne de văzut spre cine vor conduce de această dată interesele politice. Până atunci, de managementul riscului se ocupă preşedintele Traian Halalai.

Chiar dacă atât CEC, cât şi EximBank au fost ţinute în afara programului “management privat în companii de stat”, BNR menţine standarde profesionale ridicate şi pune frână nominalizărilor făcute pe criterii politice. În actualul context din sistem, cu o rată a neperformantelor de peste 20%, banca centrală este cu atât mai precaută cu autorizările pe domeniul riscului.

Şi totuşi, nici interesele politice nu se lasă mai prejos: surse bancare afirmă că după ce a fost respins la EximBank, Mihai Mandreş, fost chief FX dealer la ING, a primit un mandat de reprezentat al Ministerului Finanţelor în AGA de la CEC Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO