ZF 24

Bosch: Fabrica de 77 mil. euro de la Cluj a fost construită şi pusă în funcţiune într-un timp record

Bosch: Fabrica de 77 mil. euro de la Cluj a fost...

Autor: Laurentiu Cotu

17.04.2014, 14:57 1626

Fabrica Bosch din Cluj, investiţie de 77 mil. euro a cărei inaugurare oficială a fost stabilită pentru data de 9 mai, a fost construită şi pusă în funcţiune într-un timp record, spun oficialii Robert Bosch, unul dintre cei mai mari producători de componente auto la nivel mondial.

Noul centru de cercetare şi producţie Bosch ocupă o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi şi a fost construit de compania sibiană CON-A, controlată de omul de afaceri Mircea Bulboacă. CON-A, una dintre cele mai mari 100 de companii controlate de antre­pre­nori români, cu afaceri de 229 mil. lei (peste 51 mil. euro) anul trecut, are în portofoliu mai multe lucrări importante, printre care şi stadionul de fotbal Cluj Arena, investiţie de aproximativ 36 mil. euro.

‘’Fabrica Bosch din Jucu, investiţie pornită de la zero, a fost premiată intern de concernul german pentru viteza construcţiei şi punerii ei în funcţiune. Echipa Bosch de la Jucu a fost formată din angajaţi din România, Bucureşti şi Cluj, din Germania, fabrica din Ansbach, din Franţa, unitatea de producţie din Mondville, dar şi din Ungaria, centrul Bosch din Hatvan’’, au declarat reprezentanţii companiei Robert Bosch.

La începutul acestui an, centrul Bosch de la Jucu avea deja 325 de angajaţi, care îşi desfăşurau activitatea în domeniul producţiei şi cercetării.

În următorii ani locaţia va fi extinsă, iar Bosch plănuieşte să continue procesul de recrutare. Din punct de vedere organizaţional, centrul face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi un număr de aproximativ 20.000 de angajaţi.

Grupul Bosch este prezent pe plan local în Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara. În Bucureşti, Bosch este prezent din anul 1994 cu o companie de distribuţie a sculelor electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, precum şi a echipamentelor auto. Începând cu anul 1999, Bosch este prezent în Capitală şi prin compania BSH Electrocasnice.

Din 2007 la Blaj se află Bosch Rexroth, o unitate de producţie pentru tehnică liniară, care a fost extinsă anul trecut cu o nouă fabrică destinată industriei auto. Începând cu anul 2008, în Timişoara se află un centru de comunicare Bosch, iar din 2013 o nouă unitate de producţie şi dezvoltare destinată industriei auto şi-a început activitatea la Cluj. La începutul acestui an an numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în România era de circa 2.000 de persoane. Concernul Bosch a obţinut în anul fiscal 2012 o cifră de afaceri globală de 52,5 mld. euro, iar profitul brut înregistrat a fost de 2,8 mld. euro, cu un număr total de 305.900 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO