ZF 24

BRD a ajuns la o rată a neperformantelor de 22%

BRD a ajuns la o rată a neperformantelor de 22%

Autor: Razvan Voican

12.05.2013, 19:29 692

Creditele neperformante din portofoliul BRD-SocGen au atins o rată de 22,2% la sfârşitul primului trimestru, în creştere cu aproape un punct procentual faţă de nivelul din decembrie 2012. În ultimul an, ponderea neperformantelor a avansat cu aproape patru puncte, în condiţiile în care stocul de credite nete s-a erodat cu peste 2%.

Spre comparaţie, BCR a înregistrat la sfârşitul T1 o rată a creditelor neperformante de peste 28%, una dintre explicaţii fiind abţinerea de la vânzări semnificative de credite proaste pentru curăţarea portofoliului. Pe parcursul primului trimestru BRD a continuat efortul de creştere a gradului de acoperire a neperformantelor cu provizioane, ajungând la o rată de circa 54%.

Banca a avut de recuperat un decalaj important în comparaţie cu unii competitori, astfel că în ultimul an şi-a îmbunătăţit rata de acoperire cu nu mai puţin de 10 puncte procentuale. Numai în trimestrul I a pus deoparte provizioane pentru deprecieri de credite de circa 4,2 mld. lei. BCR a raportat pe T1 un grad de acoperire a neperformantelor de 58%. La nivelul sistemului banca rata creditelor neperformante s-a situat la aproape 20% în primul trimestru, faţă de 15,8% în urmă cu un an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO