ZF 24

Brokerii au ajuns să intermedieze jumătate din afacerile asigurătorilor. Încasările brokerilor, cât 10% din piaţa de asigurări

Brokerii au ajuns să intermedieze jumătate din...

Autor: Anelis Baciu, Ciprian Botea

14.10.2013, 00:07 15

Nevoia reducerii costurilor şi eficientizării activităţii i-a forţat pe asigurători să renunţe la o parte din vânzările prin reţeau proprie şi i-a determinat să lucreze mai mult cu companiile de brokeraj. Totodată, tot mai mulţi clienţi au tăiat din bugetele alocate pentru asigurări şi au apelat la brokeri pentru a negocia mai dur preţul poliţelor de asigurare, fapt care a dus la întărirea poziţiei brokerilor în piaţă.

Încasările brokerilor de asigurări nu au ţinut cont de criză şi au accelerat în ultimii trei ani, ajungând în prezent la aproape o cincime din valoarea primelor intermediate, adică piaţa de brokeraj este la 10% din primele brute subscrise de asigurători, arată datele semestriale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Brokerii intermediază jumătate din primele brute subscrise.

Astfel, comisoanele plătite de asigurători, dar şi activităţile conexe precum inspecţiile de risc şi regularizările de daună le-au adus brokerilor un câştig de 388,2 milioane de lei (88 mil. euro) în primul semestru al acestui an, în timp ce vânzările de poliţe au cumulat circa 1.951 milioane de lei (443 mil. euro). Ritmul de creştere al veniturilor a depăşit cu un punct procentual avansul primelor brute intermediate în intervalul ianuarie-iunie al acestui an. Dacă valoarea intermedierilor de asigurări a urcat cu 15%, volumul încasărilor a consemnat o creştere de 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO