ZF 24

Brokerii se tem că bursa va fi afectată de deciziile americanilor

Brokerii se tem că bursa va fi afectată de deciziile...

Autor: Monica Juganaru

17.06.2013, 19:14 477

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,6%, într-o piaţă liniştită şi unde tran­zacţiile cu acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP) şi Erste (EBS) au asigurat ju­mătate din lichiditatea de 20,94 milioane lei (4,7 milioane euro).

„Investitorii aşteap­tă semnalele pe care le va transmite Fed-ul în ceea ce priveşte pro­gramul de stimulare a economiei. În cazul în care vom vedea semnale de reducere a sumelor folosite lună de lună sau chiar o posibilă încheiere a programului, atunci cred că vom asista la corecţii masive în piaţă, dar nu de lungă durată. Dacă Fed-ul nu va da semne că vrea să modifice programul de stimulare, atunci pieţele vor reacţiona pozitiv pe termen scurt, dar nu cred că vom vedea o apreciere de o amploare foarte mare. Ar fi foarte important ca indiciile pe care le vor da oficialii americani să fie clare, dar cred că aceştia vor folosi expresii evazive şi se vor feri în a spune ceva concret. Orice incertitudine cred că va adăuga tensiune în pieţe şi va aduce volatilitate accentuată“, a declarat Gabriel Necula, şeful departamentului de tranzac­ţionare la Alpha Finance.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea


Şedinţa conducerii Rezervei Fe­derale a SUA (Fed) va începe marţi şi se va desfăşura pe parcursul a două zile.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,5%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Pro­prietatea, s-a plasat cu 1,09% peste nivelul de vineri.

Jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (7,28 milioane lei) şi Erste Bank (3,19 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut luni cu 1,89%, la 0,647 lei, iar titlurile Erste au închis în scădere cu 0,94%, la 105 lei.

Totodată, au fost realizate tranzacţii deal cu acţiunile Transgaz (2,4 milioane de lei) şi OMV Petrom (1,81 milioane de lei), precum şi câteva tranzacţii negociate mai mici cu titluri SIF Moldova (878.000 de lei) şi BRD (233.000 lei).

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

„În acest moment, cu câteva excepţii, nu mai vedem interes pentru companiile locale, iar această situaţie cred că va persista şi în cursul lunilor următoare. E posibil să asistăm la o perioadă de acumulare, dar pe volume mici şi cu o tendinţă descrescătoare“, a spus Necula.

Acţiunile Transgaz (TGN) au consemnat al treilea rulaj din piaţa principală, de 1,15 milioane lei. Titlurile au crescut cu 1,33%, la 191 lei.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de doar 256.000 de lei, mult sub rulajul de vineri, de 40,7 milioane d

e lei (9,1 milioane de euro), când a fost transferat un pachet de 47,2% din acţiunile Argus, în valoare cumulată de 40,5 milioane de lei (9,1 milioane de euro).
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,8%, iar bursa din Statele Unite a deschis tot în urcare, revenind după declinul de săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO