ZF 24

Bursa şi-a luat avânt pe finalul şedinţei de ieri, în trena pieţelor internaţionale

Bursa şi-a luat avânt pe finalul şedinţei de ieri,...

Autor: Stefan Musgociu

22.05.2013, 21:22 642

Bursa de la Bucureşti a crescut în şedinţa de miercuri cu 1,09% (indicele BET-C), într-o piaţă unde investitorii au fost mai activi la tranzacţionare în ultimele două ore ale şedinţei, aceştia vizând în continuare cu precădere acţiunile de regulă lichide.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 34,4 mil. lei (7,9 mil. euro), valoare de două ori ori sub rulajul de marţi, de 72,7 mil. lei (16,7 mil. euro). Aproape un sfert din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni SIF Moldova (2,3 mil. lei), OMV Petrom (1,8 mil. lei), SIF Oltenia (1,4 mil. lei), Banca Transilvania (1,2 mil. lei) şi SIF Transilvania (917.000 de lei).

Majoritatea deal-urilor au fost realizate la preţuri apropiate de ultimele cotaţii de luni. Cel mai mare pachet de acţiuni OMV Petrom a fost tranzacţionat la 0,39 lei/titlu, cu 4,88% sub închiderea de luni şi, totodată, similar celui la care FP a vândut la finele săptămânii trecute 1,11% din acţiunile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). Brokerii cred că tranzacţiile negociate reprezintă schimburi de participaţii între portofoliile unor fonduri.

„Cred că în perioada verii volumele vor fi destul de reduse, cum de altfel este trendul în Europa Centrală şi de Este pe ansamblu. În afară de potenţiala ieşire a Hidroelectrica din insolvenţă la sfârşitul lunii iunie şi tarifele de la Transgaz, care trebuie stabilite până la început de iulie, nu văd nimic major pentru următoarele luni. Altfel, în toamnă cred că se va reaprinde discuţia privind eventuala tranzacţie SIF Oltenia - Erste pentru pachetul de acţiuni BCR (pe care îl deţine SIF Oltenia - n.r.) şi aşteptăm listarea Romgaz. Este clar însă că trebuie să se rezolve necunoscuta redevenţelor până atunci“, a declarat Ovidiu Fer, analist la casa cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services, care tranzacţionează şi pe bursa de la Bucureşti.

La închiderea şedinţei de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 1,19% peste nivelul de marţi, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost pe plus cu 1,91%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 2,96%. Chiar pe finalul şedinţei, titlurile SIF-urilor au început să crească vizibil, astfel că la finalul şedinţei aceste titluri înregistrau creşteri de 2,14% - 5,35%. Aceste titluri au consemnat rulaje între 506.000 de lei şi 2,8 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO