ZF 24

Castigul mediu brut in companii de stat se poate ridica pana la 60% din indicele de productivitate

18.06.2008, 18:14 36

Regiile autonome, societatile comerciale si companiile nationale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, precum si la filialele acestora, vor putea majora castigul mediu brut lunar pana la maxim 60% din indicele de crestere a productivitatii muncii din unitate, conform unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern. De la aceasta reglementare vor fi excluse societatile financiar-bancare si de asigurari si societatea comerciala Fondul Proprietatea SA.

Fondul de salarii anual prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli va fi fundamentat in baza indicelui de crestere a castigului salarial mediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din indicele de crestere a productivitatii muncii, calculat in unitati valorice comparabile sau unitati fizice, dupa caz. Suplimentar fata de aceasta crestere, se va putea acorda o majorare a castigului salarial mediu pe baza economiilor rezultate din reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri, dar nu mai mult de indicele de crestere a productivitatii muncii.

Directorii generali si directorii vor conduce companiile in baza unui contract de mandat incluzand obiective de reducere a creantelor, platilor restante si pierderilor si criterii de performanta privind productivitatea muncii, aprobat de actionari. Criteriile si obiectivele inscrise in contractul de mandat vor fi actualizate anual, in termen de 30 zile de la data aprobarii bugetului de venituri si cheltuieli.

Conducatorii companiilor vor fi remunerati in functie de indeplinirea obiectivelor si criteriilor de performanta cuprinse in contractele de mandat si aprobate prin bugetele de venituri si cheltuieli. Astfel, remuneratia lunara a directorului general si directorului va fi diminuata proportional cu gradul global de neindeplinire a obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat, dar nu mai mult de 30% din nivelul acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO