ZF 24

Cât au fost şi cât au ajuns: apartamentele noi din Bucureşti s-au ieftinit cu până la 60% după cinci ani de criză

Cât au fost şi cât au ajuns: apartamentele noi din...

Autor: Cristi Moga

31.07.2013, 18:25 2513

Preţurile medii ale apartamentelor noi din Bucureşti au scăzut în ultimii cinci ani cu aproximativ 45%, într-un ritm apropiat cu cel al apartamentelor vechi, scăderi mai mari, de aproximativ 60%, fiind înregistrate în ansamblurile rezidenţiale Ibiza Sol din Pipera şi FeliCity din Băneasa, potrivit unei analize a ZF care a luat în calcul zece proiecte din toate zonele Capitalei.

Ibiza Sol, proiect cu 300 de apartamente dezvoltat de o companie spaniolă, a intrat în insolvenţă de mai bine de un an cu peste 200 de locuinţe nevândute.

Între timp, preţurile au fost ajustate către noile realităţi ale pieţei: administratorii proiectului promovează în prezent apartamente cu suprafeţe de 149 de metri pătraţi la un preţ de la 109.000 euro, respectiv un preţ de circa 730 de euro/mp. În 2008 pentru aceleaşi apartamente preţurile solicitate începeau de la 280.000 de euro.

Preţurile pe metru pătrat solicitate pentru apartamentele proiectului din Pipera au ajuns astfel comparabile cu cele ale proiectului Cosmopolis din Ştefăneşti, unde în prezent dezvoltatorul Opus Land, cu acţionari din Turcia, solicită o medie de circa 750 de euro/metrul pătrat.

Scăderea de preţ a apartamentelor din Cosmopolis nu a fost însă la fel de mare ca în Ibiza Sol, ţinând cont că investitorii care construiesc un minioraş la intrarea pe autostrada Bucureşti-Piteşti solicitau în 2007 preţuri de 825 - 1.015 euro/mp, iar în 2008, pe vârful pieţei, acestea ajun­seseră la 1.150 de euro/mp.

Pe de altă parte, în timp ce în Ibiza Sol sunt la vânzare apartamente construite în boom-ul imobiliar, cei de la Cosmopolis au continuat să construiască şi în criză, beneficiind de costuri cu 20-30% mai mici cu materialele de construcţii şi manopera faţă de maxime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO