ZF 24

Ce joburi scot la concurs angajatorii pe final de an?

Ce joburi scot la concurs angajatorii pe final de an?

Autor: Corina Mirea

08.12.2013, 19:09 2160

Ambalator, casier, vânzător sau promoter sunt doar câteva dintre posturile pentru care angajatorii scot cele mai multe poziţii la concurs pe final de an pentru a face faţă cererilor în creştere în perioada sărbătorilor.

Cele mai multe dintre joburile vizate nu necesită o pregătire specializată şi nici asumarea unui contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, companiile preferând angajările în regim temporar. Astfel, cei care sunt în căutarea unui venit suplimentar pe final de an (studenţi, în general), pot câştiga între 100 şi aproape 200 de euro pentru câteva zile de lucru.

“Finalul de an corespunde perioadei în care companiile creează o serie de oportunităţi sezoniere, în special cele din retail şi servicii. Acestea sunt în general posturi care nu necesită o pregătire specializată, dar fac apel la abilităţi personale precum cele de relaţionare, atenţie distributivă şi îndemânare. Printre posturile des întâlnite se numără cele de casier şi vânzător, de care companiile au nevoie pentru a face faţă numărului sporit de clienţi, retailul alimentar fiind unul din principalii utilizatori. Apoi, o oportunitate sezonieră corelată cu traficul sporit de clienţi în magazine este cea de promoter”, potrivit reprezentanţilor firmei de recrutare şi închiriere de muncă temporară ManpowerGroup România, al treilea cel mai mare jucător de pe această piaţă.

Aceştia precizează că programul tipic al unui promoter este de şase ore pe zi (inclusiv în weekend), iar remuneraţia variază între 400 şi 800 de lei (adică între 90 şi 180 de euro). În general, perioada de lucru pentru un promoter care se angajează pe final de an (de sărbători) este de una sau două săptămâni, iar remuneraţia este calculată la numărul de ore lucrate.

Pentru a obţine un astfel de job candidaţii trebuie să fie prezentabili, comunicativi şi convingători şi să aibă un nivel ridicat de energie. De altfel, chiar şi pe site-urile de recrutare sunt publicate în prezent zeci de poziţii de promoter pentru hipermarketuri. Spre exemplu, firma Balkans Advertising are 20 de poziţii de promoter deschise pentru raioanele de detergenţi şi cosmetice ale himpermarketurilor din Bucureşti, potrivit informaţiilor de pe site-ul ejobs.ro. Pe acelaşi site sunt publicate însă şi joburi de consultant în vânzări. 
Compania slovenă Studio Moderna, care deţine pe piaţa locală magazinele Dormeo şi Top Shop, prin care sunt vândute branduri precum Dormeo (saltele), Dry Cooker (tigăi) sau Kosmodisk (echipament medical pentru coloană) are 50 de astfel de poziţii scoase la concurs în Capitală.

Cei care vor să se angajeze pe un post de ambalator la care apelează atât retailerii alimentari, cât şi companiile specializate în vânzarea şi distribuţia de cadouri de sezon (coşuri cu produse, obiecte promoţionale, etc.), pot câştiga între 400 şi 500 de lei pentru patru ore de lucru, de luni până vineri.

„Unui ambalator i se cer un grad ridicat de atenţie şi bune abilităţi de planificare (pentru alocarea materialelor, respectiv a spaţiilor de lucru). În funcţie de politica angajatorului, promoterului sau ambalatorului i se pot oferi sau nu tichete de masă şi/sau compensarea abonamentului de transport în comun”, mai precizează reprezentanţii ManpowerGroup. Mai mult, pe final de an, cererea de personal în regim temporar creşte şi în domeniul depozitării sau al transportului, inclusiv din partea companiilor care oferă servicii de curierat.

Printre companiile care au publicat în această perioadă anunţuri de recrutare pentru muncă temporară se mai numără şi Coca-cola HBC România, cel mai mare producător de băuturi răcoritoare de pe piaţa locală, care are nevoie de agenţi de vânzări în Fălticeni, Târgu Mureş şi Baia Mare pentru o perioadă de trei luni, potrivit informaţiilor de pe site-ul de recrutare BestJobs.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO